Hoe je persoonlijke verhaal je leiderschap vormt

“Leiders moeten op zoek gaan naar hun eigen, authentieke verhalen. Verhalen die verbinden in plaats van polariseren.” Dat is de basis van Expeditie Leiderschap, een initiatief van Raf Stevens. Jaarlijks organiseert deze leiderschapscoach en story expert meerdere wandeltochten door de Belgische Ardennen of de woeste en tegelijk rustgevende landschappen van Spanje, Marokko en Jordanië. Business AM sprak met hem over die storytelling-ontwikkelingstochten en over leiders zonder masker.

“Aan ongecompliceerde leiders zonder masker is vandaag de dag meer dan ooit behoefte.” stelt Raf, die al sinds 2005 leidinggevenden begeleidt bij het opbouwen van hun verhaal. “Mensen met visie die zich tonen als mens, die open zijn over de fouten die ze maken en de raad die ze vragen aan anderen. Het is mijn vaste overtuiging dat een persoonlijk en eerlijk verhaal, zonder verbloemde taal en verborgen agenda’s, de beste manier is om het leiderschap dat vandaag nodig is te belichamen.”

De reis van een held

Die verhalen van leidinggevenden helpt Raf ontdekken en vertellen tijdens zijn ontwikkelingstochten, die de toepasselijke naam ‘Expeditie Leiderschap’ kregen. Zo’n tocht duurt vier tot zes dagen en bestaat steeds uit dezelfde drie etappes, zij het op een andere locatie. Enkele weken voor de expeditie vindt er al een kennismakingsbijeenkomst plaats. Op dat moment kan iedereen zijn of haar persoonlijke verhaal  vertellen en wordt het principe van de ‘Hero’s Journey’ van Joseph Campbell geïntroduceerd. Dat 13-stappenplan dient als reisgids tijdens de ontwikkelingstocht en helpt elke deelnemer zijn eigen levensverhaal en indrukken te ordenen. Het belangrijkste doel van ‘De reis van de held’ is dat iedereen zijn ware bestemming vindt door zijn hart te volgen.

De tweede etappe bestaat uit de expeditie zelf. “Ik geloof dat het leven zoals een reis is. En dat wanneer je wil groeien je ook door onbekend terrein moet durven reizen”, vertelt Raf. Hij haalt als voorbeeld het verhaal van Joost Callens, ceo van Durabrik, aan. “Joost Callens wandelde een tijdje geleden bij Durabrik naar buiten, om 89 stapdagen en 2.600 kilometer later terug te keren. Met een rugzak vol boeiende verhalen en met mooie levenslessen waar we allemaal iets uit kunnen leren.” Callens wandelde naar Santiago de Compastella en dat bleek een tocht van vallen en opstaan te zijn. Raf was zo onder de indruk van Callens’ verhaal dat hij het opnam in zijn podcastreeks Story Club Podcast. Je hoort er persoonlijke verhalen die vaak een universele boodschap vertellen. “In de afgelopen jaren interviewde ik tientallen professionals van uiteenlopende organisaties en bedrijven. Die gesprekken lieten op mij een diepe indruk na. Het sterkst was ik onder de indruk van leiders en ondernemers die geen masker opzetten. Die niet in de val trappen om zich als het ware met een beschermend laagje in te wrijven, hetzij vanwege een te groot ego, hetzij wegens onzekerheid. Ik bundelde de verhalen, waaronder ook dat van Joost Callens, in een podcastreeks, de Story Club Podcast.”

Na de expeditie wordt er nog een 1-op-1-begeleidingsmoment ingepland. Tijdens die afspraak bekijkt Raf samen met elke deelnemer persoonlijk hoe die zijn of haar verhaal in het dagelijks leven kan integreren en hoe hij of zij de opgedane ervaringen kan omzetten naar krachtig en authentiek leiderschap.

De held in jezelf ontdekken in de Ardennen

Om de held in jezelf te ontdekken, hoef je niet per se ver te reizen. Dat proces kan ook dichtbij plaatsvinden. Daarom gaat de eerstvolgende Expeditie Leiderschap in september in de Belgische Ardennen door. Met een groep van minstens zes en maximum acht personen leggen de deelnemers ongeveer 80 kilometer af in vier dagen over het Transardense langeafstandspad. De deelnemers zullen af en toe een stukje moeten klimmen, maar kunnen ook genieten van prachtige panorama-uitzichten.

“We kiezen zeer bewust voor wandelexpedities”, zegt Raf. “Door te wandelen kies je voor de meest natuurlijke manier om je te verplaatsen. Een natuurlijk ritme dat je lichaam weer oplaadt. Je komt op plaatsen waar je anders vaak niet komt en geniet dankzij het tragere tempo volop van jezelf en de wereld om je heen. De plekken waar we komen zijn speciaal uitgekozen om verstilling te brengen en zorgen ervoor dat je tot nieuwe inzichten kan komen die je professioneel en dagelijks leven fundamenteel een andere wending kunnen geven.”

“Ik leer mensen hoe ze hun verhaal kunnen vertellen om verbinding te creëren met anderen. Want daar draait het om: connectie maken en vertrouwen creëren. Authentieke verhalen doen dat.”

Raf Stevens, bezieler van Expeditie Leiderschap

De pit van de perzik

Tijdens Expeditie Leiderschap ontdekt elke deelnemer nog scherper zijn of haar eigen verhaal en ervaart iedereen hoe het is om het echt tot leven te laten komen. Deelnemers zullen proberen een antwoord te vinden op vragen als: Wat betekent het voor jou om je eigen keuzes te maken, om je eigen weg te gaan of je eigen pad uit te stippelen? Wat houdt je tegen? Wat belemmert je? Wat betekent het wanneer je te weinig ruimte krijgt of wanneer je beknot wordt in je vrijheid?

Dat de reis in groep gebeurt, is niet toevallig, want ’s morgens en ’s avonds gaan de deelnemers samen aan de slag met ieders verhaal. Overdag is er dan weer ruimte om alles in alle eenvoud, rust en helderheid te laten inwerken tijdens het stappen. De deelnemers wisselen dus niet enkel hun verhalen uit, maar zullen ook aan zelfreflectie doen. Tijdens die tocht kan de groep steeds rekenen op Raf, de gids naar ieders persoonlijke verhaal. “Als story coach hielp ik de laatste vijftien jaar bedrijven, organisaties en hun leiders met het ontdekken en vertellen van hun verhaal”, zegt Raf. “Zo’n verhaal vind ik niet uit; het zit in je. Mijn rol is eenvoudig: ik haal die verhalen naar boven. Daarvoor duik ik vaak net dat laagje dieper. Naar de emotie. Naar de pit van de perzik. Zo’n verhaal is sappig en vooral… echt. En als het er eenmaal is, leer ik mensen hoe ze het kunnen vertellen om verbinding te creëren met anderen. Want daar draait het om: connectie maken en vertrouwen creëren. Authentieke verhalen doen dat.”

Wil jij je eigen verhaal ontdekken en leren hoe je het kan gebruiken in je rol als leider? Schrijf je dan in voor de volgende Expeditie Leiderschap-tocht via expeditieleiderschap.com en leg een mooie weg af naar meer zelfbewustzijn en authentieke kracht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20