Hoe herken je een seriemoordenaar?

Jim Clemente is een voormalig FBI-agent die actief was bij de elite Behavioral Analysis Unit in Quantico. Hij heeft seriemoordenaars, serieverkrachters, ontvoerders en kindermoordenaars ondervraagd en maakte deel uit van het team dat de sluipschutter van Washington DC wist te ontmaskeren. Hij werkte ook undercover op Wall Street. Vandaag werkt hij als technisch adviseur voor de Amerikaanse tv-show Criminal Minds.

Wat maakt iemand tot een seriemoordenaar?

Er spelen drie zaken: biologie, psychologie en sociale omgeving. Biologie zijn je genen, het materiaal waar je mee geboren wordt. Dan is er psychologie, met andere woorden je persoonlijkheid. Een gedeelte krijg je mee bij je geboorte, maar je ontwikkeling wil dat je je ganse leven lang verder blijft bouwen aan wie je bent. Tenslotte is er de sociale omgeving.

Om het eenvoudiger te stellen: je genen laden je geweer, je persoonlijkheid richt de loop en de gebeurtenissen in je leven halen de trekker over.

Wat ik mensen altijd tracht duidelijk te maken is dat seriemoordenaars er niet allemaal hetzelfde uitzien. Ze hebben geen drie namen en dragen niet noodzakelijk een donkere bril. Er is een type misdadiger, ik noem hem de ‘toffe gast’-misdadiger, iemand van wie je gewoon niet kan vatten dat hij het is. Hoe vaak gebeurt het niet dat wanneer een seriemoordenaar wordt gearresteerd, zijn buren zeggen: ‘Hij was zo’n stille, fijne man. Ik kan het niet geloven.’ Dat komt omdat men denkt dat misdadigers er als monsterachtige moordmachines uitzien. Het kunnen onmogelijk vriendelijke mensen zijn, of die fijne buurman of collega, of de man die de krant bezorgt of je wasmachine herstelt.

Er bestaan geen fysische of persoonlijke kenmerken die je zullen vertellen dat iemand een seriemoordenaar is. Dit soort crimineel gedrag is zéér privé en seksueel crimineel gedrag is zéér, zéér privé.

Waar je mee moet ophouden is denken dat deze mensen er als monsterachtige moordmachines uitzien. Ze zien er meestal heel gewoontjes uit. Eens je vanuit dat standpunt vertrekt zal je niet meer naast de bad guy kijken.’