Hoe een geheime bankrekening in Liechtenstein openen in 13 minuten

Een telefoon en een pc volstonden voor een journalist van het economisch magazine Alternatives Economiques om een rekening te openen in Liechtenstein. De journalist liet zich doorgaan voor de erfgenaam van een manager van een multinational die belangrijke sommen had ontvangen op een rekening op het eiland Jersey.

Nadat hij in Google de zoektermen ‘erfenis’, ‘offshore’ en ‘belastingparadijs’ had ingetypt kwam hij terecht bij een adviesbureau in het Verenigd Koninkrijk, gespecialiseerd in ‘de oprichting van internationale -en offshorebedrijven’.

Opmerkelijk is dat de journalist/erfgenaam op geen enkel moment informatie vraagt over hoe de fiscale wetten omzeild moeten worden, maar is het de adviseur die graag alle mogelijke ontwijkingspistes opsomt.

‘De erfenis bij de Franse fiscus melden is uit den boze,’ aldus de adviseur. ‘U kan het geld gewoonweg niet melden zonder dat de herkomst ervan zal worden onderzocht. We werken vandaag met Liechtenstein en we kunnen u daar in contact brengen met een vemogensbeheerder.’

Waarom Liechtenstein? ‘Omdat Zwitserland geen zekerheid meer biedt omdat de fiscus er sinds 2008 met Frankrijk samenwerkt. Vandaar dat die Franse minister de zaak niet heeft kunnen toedekken. Liechtenstein biedt de kans om een naamloze, genummerde rekening te openen.’

De journalist/erfgenaam krijgt dan via email een document (zie onderaan) opgestuurd dat hem moet toelaten een bank te contacteren die alles voor hem in orde zal brengen.

Geld witwassen is verder geen Chinees.

De site van het ICIJ (International Consortium for Investigative Journalists) publiceerde onlang een witwasgids onder de titel: ‘Stash Your Cash’. Daarin worden zes essentiële stappen vermeld:

1. een belastingsparadijs kiezen
2. een geheime identiteit creëren
3. een bankrekening openen
4. geld transfereren
5. geld investeren
6. het geld uitgeven.

Bij elke stap worden de voor- en nadelen opgesomd. Makkelijker kan niet.