De Amerikaanse centrale bank ligt door haar massieve en ononderbroken geldcreatie sinds de financiële crisis van 2008 rechtstreeks mee aan de basis van de toenemende ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving.
Onderstaande grafiek van de Federal Reserve van Saint-Louis biedt duidelijkheid over de ononderbroken geldcreatie van de Amerikaanse centrale bank.
Het blauwe gedeelte vertegenwoordigt de activa die de Amerikaanse 1 procent in hun bezit hebben. Sinds het begin van de financiële crisis zijn die activa met 20.000 miljard dollar in waarde toegenomen.
Het rode gedeelte zijn de activa die de minst begoede 50 procent gezinnen in bezit hebben. Die zijn in dezelfde tijdsspanne met 1.500 miljard dollar in waarde gestegen.
Van de 21.500 miljard dollar aan rijkdom die sinds 2008 in de VS is gecreëerd is dus 93 procent naar de top 1 procent gegaan. De minst begoede helft kon 7 procent van die rijkdom inpalmen.
Dat is grotendeels te danken aan de duizenden miljarden die de Federal Reserve sinds 2008 in de economie heeft gepompt.
Geconcludeerd mag dus worden dat de Fed door haar massieve en ononderbroken geldcreatie rechtstreeks mee aan de basis ligt van de toenemende ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving.