Hoe beleggen bij een grote geopolitieke schok? Dit leert de financiële geschiedenis

“Beleg in grondstoffen en houd rekening met nerveuze koersschommelingen op de aandelenmarkten.” Dat is het meest gehoorde advies bij vermogensbeheerders na de escalatie van de Oekraïne-crisis.

Zat een Russische inval al in de beurskoersen verwerkt, of wachten beleggers nog even af? Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen gaan dinsdag maar lichtjes naar beneden in hun eerste reactie op de ontwikkelingen van maandagavond in de Oekraïne-crisis. Van een crash is helemaal geen sprake.

Veel financieel adviseurs raden beleggers hoe dan ook aan voor de nabije toekomst met de somberste scenario’s rekening te houden en veiligheid in te bouwen in de beleggingsportefeuilles. “Zoals altijd met geopolitieke risico’s, is de inzet ongelooflijk hoog en worden we geconfronteerd met schijnbaar binaire resultaten. Deze risico’s zijn onvoorspelbaar, het is duidelijk dat niemand de gedachten van de Russische president kan lezen”, schrijft vermogensbeheerder Schroders.

Grondstoffen

Het Britse beurshuis raadt daarom aan te schuilen in grondstoffen, en dan vooral olie en goud. “Grondstoffen vormen een indekking tegen inflatie, en activa zoals olie en goud kunnen dankbare bescherming bieden mocht het tot een Russische militaire invasie van Oekraïne komen”, denkt Schroders, die eraan toevoegt te verwachten “dat Rusland een bron van risico’s zal zijn voor maanden, zoniet jaren”. De olieprijs steeg het voorbije jaar van circa 60 dollar tot meer dan 90 dollar per vat en flirt stilaan met de grens van 100 dollar.

Ook wisselplatform Oanda gelooft dat goud zijn traditionele rol van veilige haven weer heeft heroverd. “De positie van goud als veilige haven en inflatiehedge werd de voorbije maanden in twijfel getrokken, maar de recente gebeurtenissen hebben dat debat weer van tafel geveegd. Het gele metaal blijft rond de 1.900 dollar handelen en zou veel verder kunnen gaan in het geval van een grote escalatie.”

De experts van Saxo Bank merken nog op dat de grondstoffenmarkten, waaronder de oliemarkten, ook beter dan andere markten lijken te weten wat Poetin denkt. De olieprijs sprong meteen hoger toen Poetin de zelfverklaarde ‘Volksrepublieken’ in Oekraïne erkende. “Aandelenbeleggers zouden de grondstoffenmarkten moeten gebruiken als hun indicator om de noise weg te filteren”, schrijft Saxo.

Quid aandelen?

En wat met aandelen? “Het enige wat we zeker weten, is dat er grote onzekerheid is”, klinkt het bij alle beursexperts. Dat kan tot grote schommelingen leiden, waarbij aantrekkelijke aandelen misschien tijdelijk aan lage prijzen te kopen zijn.

“Over het algemeen hebben de markten tot nu toe gematigd op de crisis gereageerd. Dit is niet het moment voor beleggers om verder risico te nemen, of in paniek te raken”, zegt NN Investment Partners.

De meeste beurswatchers geloven ook dat de fundamentele drivers van de aandelenbeurzen niet de evenementen in Oekraïne zijn, maar de inflatie, de rentereactie van de centrale banken en de economische groei. Al voegen ze er meteen aan toe dat de Oekraïnecrisis natuurlijk een impact kan hebben op de inflatie – via de energieprijzen – én op de groei – via het economisch vertrouwen bij burgers en ondernemingen.

Zowel bij consumenten als bedrijfsleiders is het optimisme relatief groot, zo blijkt dinsdag uit enquêtes in onder meer Duitsland en Italië. Maar die bevragingen zijn natuurlijk nog georganiseerd voor er Russische legervoertuigen Oost-Oekraïne binnenreden.

Het historisch perspectief

Wat leert de financiële geschiedenis ons over geopolitieke schokken? De beleggingsstrategen van Deutsche Bank zetten alle schokken sinds de Tweede Wereldoorlog op een rij, waaronder de aanslag op president Kennedy, 9/11 of recenter de Brexit.

Ze komen tot de conclusie dat de neerwaartse reactie 15 handelsdagen – dus drie weken – duurt, waarbij het koersverlies beperkt blijft tot 5,7 procent. Daarna duurt het nog eens drie weken vooraleer de markt weer helemaal hersteld is. “Geopolitieke gebeurtenissen hebben zelden een diep litteken op de markten achtergelaten”, besluiten ze.

Er is wel een grote uitzondering: de oliecrisis van jaren zeventig, die geleid heeft tot een beursklap die liefst 1.475 handelsdagen vergde voor herstel. En laat het nu net de jaren zeventig zijn waarmee de huidige crisis – met oplopende inflatie en onzekerheid rond de energiebevoorrading – soms vergeleken wordt.

(ns)

Meer