“Een historisch verdrag”: Ook Vincent Van Quickenborne (Open Vld) durft wel eens in overdrive gaan

“Een historisch verdrag”: Ook Vincent Van Quickenborne (Open Vld) durft wel eens in overdrive gaan
Vincent Van Quickenborne (Open Vld) – JAMES ARTHUR GEKIERE/Belga/AFP, Citizen of the Planet/Universal Images Group via Getty Images

In de drukte van New York komt vicepremier, minister van Justitie en in deze ook van de Noordzee, op de 20e verdieping van het prestigieuze St Regis Hotel plots de oceanen tot leven wekken. Op het podium staat “Q” als ceremoniemeester, zichtbaar blij en trots dat hij er is. Het moet gezegd, hij is goed omringd, al zijn de actrices Jane Fonda en Sigourney Weaver en prins Albert van Monaco toch allen al wat op leeftijd.

  • De drie bekende gezichten, en ook ‘Q’, maken deel uit van de zogenaamde “Blue Leaders”, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld die strijden voor het behoud van de volle zee die buiten de nationale jurisdictie valt.
  • België, en met name ‘Q’, trekken aan de kar van een internationaal verdrag om deze gebieden en hun biodiversiteit te beschermen: een coalitie van landen voor een ‘Biodiversity Beyond National Jurisdiction (BBNJ)’. Praktisch gezien zou dit verdrag tot 30 procent van de oceanen beschermen tegen bijvoorbeeld vervuiling of diepzeemijnbouw. Op dit moment is slechts 1 procent van de oceanen beschermd.
  • “De oceanen zijn de longen van onze planeet”, zo voert Van Quickenborne meteen de drama op. “De oceanen hebben dringend actie nodig, anders is het game over!”, zo stelt hij. Hij kondigt meteen ook Sigourney Weaver aan als de “sirene van de oceanen”. De actrice gaat in Amerikaanse stijl door op het elan: ze heeft het over een “buitengewone coalitie” van ondertekenende landen, die allen een reuzenoctopus kwamen versieren met hun handtekening. Dat dier is het symbool van de strijd om de oceanen geworden. Journalisten en gasten konden ook een tatoeage van de octopus aanbrengen, maar niemand ging zo ver, ook ‘Q’ niet.
  • Alle Europese landen, maar ook de Verenigde Staten, Costa Rica, Nigeria en natuurlijk alle kleine eilanden in de Stille Oceaan tekenen tot nu toe het verdrag. Het doel is om minstens 60 landen samen te brengen om het verdrag rechtskracht te geven.
  • De minister van Justitie heeft er alle vertrouwen in dat tegen het weekend 70 landen zullen ondertekenen: ook China en Rusland tekenen mee. Singapore speelde een cruciale rol in het overtuigen van deze twee landen.
  • Praktisch gezien zal het verdrag niet echt bindende maatregelen bevatten. Er zullen bijvoorbeeld geen boetes zijn voor een land dat het verdrag niet naleeft. Van Quickenborne gelooft echter dat “naming and shaming” een krachtig middel kan zijn om overtreders die naast de pot plassen te beschuldigen en aan te manen tot ander gedrag.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.