Historisch einde van “strategische ambiguïteit” in Azië: Amerikaanse National Guard plant samenwerking met Taiwanees leger

Historisch einde van “strategische ambiguïteit” in Azië: Amerikaanse National Guard plant samenwerking met Taiwanees leger
Het Taiwanese leger tijdens een oefening op een Chinese invasie van het eiland. (Getty Images)

Het Amerikaanse en Taiwanese leger willen openlijk samenwerken. Dat zei Taiwanees president Tsai Ing-wen dinsdag.

De Verenigde Staten en de democratische eilandnatie Taiwan onderhouden geen diplomatieke banden. Althans niet officieel. Het Witte Huis is al decennialang een schaduwbondgenoot van Taiwan. Die voorzichtige koorddans wordt door experten vaak benoemd als de Amerikaanse “strategische ambiguïteit” tegenover de kwestie China-Taiwan.

De Volksrepubliek China, bestuurd door de communistische overheid in Peking, eist Taiwan op als zijn grondgebied. De democratische overheid in Taiwan, officieel de Republiek China, biedt weerstand. Dit moet het echter doen zonder het “Een-Chinabeleid” van Peking voor het hoofd te stoten. Die regeling, die Peking kon afdwingen van de internationale gemeenschap, stelt dat de Volksrepubliek China het enige “echte China” is. Hierdoor werd Taiwan een paria binnen internationale instituten en heeft het tot op vandaag nog steeds geen toegang tot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere belangrijke organen.

China dreigt al jaren met een invasie van Taiwan en vliegt geregeld met gevechtsvliegtuigen door het defensieve luchtruim van de eilandnatie. De Amerikanen patrouilleren echter de wateren rond Taiwan en helpen de Taiwanezen zich te bewapenen met diverse wapendeals.

De samenwerking tussen de VS, Japan en Taiwan lijkt de afgelopen maanden steeds meer uit de schaduwen te komen en volledig openbaar te worden. President Joe Biden zei vorige week dat de VS Taiwan zullen verdedigen van een aanval door China. Het Witte Huis meende echter dat Biden zich versprak. Nu blijkt dat Amerikaanse en Taiwanese militairen plannen hebben om samen te werken

Het is een duidelijk signaal dat het defensiebeleid van de VS en Japan een grondige transformatie ondergaat. Zo kondigde Japans premier Fumio Kishida vorige week ook aan dat zijn land elk jaar 1 tot 2 procent van het bbp zal pompen in de uitbouw van een modern leger; een historische omwenteling voor het pacifistische Japan.

Taiwan Partnership Act

Het nieuws van de samenwerking tussen de Amerikaanse National Guard, de reservetroepen van de VS, en het Taiwanese leger werd dinsdag aangekondigd door president Tsai Ing-wen na een ontmoeting met Amerikaans senator Tammy Duckworth.

Die senator speelde een sleutelrol in de adoptie van de Taiwan Partnership Act, een Amerikaanse wet die de militaire samenwerking mogelijk maakt. “Als gevolg daarvan plant het Amerikaanse ministerie van Defensie nu proactief de samenwerking tussen de National Guard en de Taiwanese defensiemacht. Wij kijken uit naar nauwere en intensievere samenwerking tussen Taiwan en de VS inzake regionale veiligheidsvraagstukken”, zei Tsai.

Ook de Nationale Guard van de Amerikaanse eilandengroep en belangrijke militaire basis Hawaï zou weldra kunnen samenwerken met het Taiwanese leger. “Dit is niet iets dat van de ene dag op de andere gebeurt, wanneer men het er eenmaal over eens is dat het moet gebeuren. Het is een aanvankelijk klein, maar misschien ooit belangrijker element van een algemene aanpak die wij met Taiwan moeten volgen”, zegt Mark Montgomery, voormalig Amerikaans admiraal, tegen Reuters.

Nu openbaar maar eigenlijk al jarenlang realiteit

Hoewel Tsai en Biden nu openlijk spreken over militaire samenwerking, is zo’n collaboratie eigenlijk al jarenlang een feit. Vorig jaar berichtte Wall Street Journal over de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Taiwan. Een groep speciale eenheden van de Amerikaanse mariniers zouden in 2021 al een jaar vertoeven op het eiland om het Taiwanese leger voor te bereiden op een Chinese invasie.

De reactie van Peking op deze openbare uiting van militaire samenwerking tussen zijn grootste geopolitieke rivaal en “dissident” Taiwan staaft ook dat het bondgenootschap tussen die twee naties al lang een feit is. “China zal krachtige maatregelen blijven nemen om zijn nationale soevereiniteit en territoriale integriteit resoluut te beschermen”, reageert woordvoerder Zhao Lijian beheerst vanuit Peking

(kg).

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.