Hier leven mensen 4 jaar langer dan elders en niemand weet waarom

De inwoners van de het mediterrane prinsdom Monaco genieten de grootste levensverwachting van de hele wereld. Uiteraard kan worden aangenomen dat het milde klimaat van de Middellandse Zee en een superieur gemiddeld inkomen een positieve impact op de gezondheid van de Monegasken zullen hebben, maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de bevolking van staten met een kleinere omvang in het algemeen gemiddeld op een langer leven kunnen rekenen dan in de rest van de wereld.

Een concrete reden voor dat fenomeen kon nog niet worden gegeven, maar volgens sommige wetenschappers moet alvast rekening worden gehouden met een rustige levensstijl.

Rijkdom

In Monaco hebben de inwoners een gemiddelde levensverwachting van 89,4 jaar. Daarmee hebben de Monegasken een grote voorsprong op de rest van de wereld. Op de tweede plaats volgt immers Japan met een gemiddelde van 85,3 jaar.

De grote rijkdom van Monaco – dat met een gemiddeld inkomen van 115.700 dollar wereldwijd op een derde plaats staat – draagt ongetwijfeld bij tot de superieure volksgezondheid waarop het prinsdom kan terugvallen, maar experts wijzen erop dat ook in andere kleine naties vaak een hogere levensverwachting kan worden opgetekend, terwijl de gemiddelde inkomens toch vaak gevoelig lager liggen.

Alleen al in Europa rangschikken naast Monaco ook San Marino, IJsland, Andorra, Luxemburg, Liechtenstein, Jersey, Guernsey en het Isle of Man zich bij de dertig landen met de hoogste levensverwachting. “Hoewel al die landen – Jersey uitgezonderd – wereldwijd ook tot de dertig rijkste naties behoren, tonen hun inkomens en gezondheidssystemen bijzonder grote verschillen,” aldus de nieuwssite Ozy.

“In Jersey en Guernsey moet enerzijds voor een groot deel van de gezondheidsvoorzieningen een privéverzekering worden genomen. Monaco en Andorra hanteren daarentegen een algemene sociale zekerheid, vergelijkbaar met buurland Frankrijk. Toch genieten de Monegasken en Andorrezen een grotere levensverwachting dan de Fransen.”

Levensritme

“Er is weinig onderzoek naar de redenen waarom mensen in deze kleine stadstaten de neiging hebben om een abnormaal lang leven te leiden,” zegt Ozy. “Maar Christiaan Klieger, auteur van The Microstates of Europe, suggereert dat rijkdom weliswaar als een onderliggende factor moet worden geschouwd, maar kan er gewezen worden op een aantal andere elementen die de langere levensduur mee zouden kunnen helpen verklaren. “

Klieger verwijst daarbij naar het mediterrane dieet – met veel verse vis en groenten – in Monaco, maar suggereert tevens dat er in de meeste microstaten tevens van een lager stressniveau kan worden geprofiteerd, aangezien deze landen vaak door kleinere steden in plaats van grote en drukke metropolen worden gekenmerkt.

Monaco heeft ook bijna zeven artsen per duizend burgers. Alleen in Cuba – waar nochtans slechts een gemiddelde levensduur van 78,8 jaar wordt genoteerd – staan er per hoofd van de bevolking meer artsen ter beschikking.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20