Hevige protesten in Atlanta: Opnieuw zwarte man gedood door optreden Amerikaanse politie

In Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, zijn zaterdagavond hevige protesten uitgebroken nadat een politieagent een zwarte man had doodgeschoten. De politiechef van Atlanta is inmiddels al opgestopt. De politieagent die het schot loste is ondertussen ontslagen.

De politie was opgeroepen naar een fastfoodrestaurant van de keten Wendy’s, na een klacht over een zwarte man die in zijn wagen in slaap was gevallen. Dat heeft het Georgia Bureau of Investigation (GBI) gemeld.

Teaser

Agenten die ter plaatse waren gekomen, namen Rayshard Brooks (27), het mikpunt van de klacht, een alcoholtest af. Daaruit bleek dat Brooks teveel zou hebben gedronken.

Brooks zou zich tegen zijn aanhouding hebben verzet, waarop een agent een teaser zou hebben gebruik om de man onder controle te houden. De man zou bij de worsteling het wapen hebben weten te bemachtigen en zou zich ook uit de greep van de agenten hebben kunnen losrukken.

Brooks zou het op een lopen hebben gezet en zou daarbij ook de teaser op de agenten hebben gericht. Daarop schoot één van de agenten de vluchtende Brooks neer. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

In een reactie op het geweld kondigde Erika Shields, de politiechef van Atlanta, haar ontslag aan. Shields, die de voorbije periode nog probeerde een brug te slaan tussen de politie en de demonstranten, zei zich niet met de acties van haar agenten akkoord te kunnen gaan.

Onlusten

Keisha Lance Bottoms, de burgemeester van Atlanta, heeft het ontslag van Shields aanvaard. Ook Bottoms wierp vragen op over het gebruikte geweld. De betrokken agent is inmiddels ontslagen. Een tweede agent die bij het incident was betrokken, mag voorlopig enkel nog administratieve taken uitvoeren.

De dood van Brooks heeft al snel tot manifestaties geleid. Daarbij werd het restaurant van Wendy’s in brand gestoken. Ook werd een belangrijke autoweg geblokkeerd.

De tragedie in Atlanta dreigt de sociale en politieke situatie in de Verenigde Staten nog verder te verstoren. De protesten tegen het geweld van de Amerikaanse politie tegen zwarte personen zijn de voorbije periode nog verder opgelopen sinds de dood van George Floyd, die eind mei in Minneapolis om het leven kwam nadat hij bij arrestatie door de politie in een houdgreep was gestikt.

Het Georgia Bureau of Investigation is met een onderzoek naar de dood van Brooks gestart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20