Hetgeen de Belgen zelf moeten betalen voor ziekenhuiszorg ligt bijna zes keer hoger dan in de rest van de EU

De datavergelijker HelloSafe onderzocht in welke mate de Belgische staat de ziekenhuiskosten vergoedt. De site maakte daarbij de vergelijking met het EU-gemiddelde. Wat blijkt? We moeten voor onder andere ziekenhuiszorg en ambulante zorg meer uit eigen zak betalen dan de gemiddelde Europese burger.

Waarom is dit belangrijk?

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de meeste landen van de Europese Unie genereuze openbare gezondheidszorgstelsels ontwikkeld om aan de behoeften van hun bevolking te voldoen.

In het nieuws: Vandaag wordt 84,6 procent van de gemiddelde jaarlijkse gezondheidsuitgaven van 3523 euro per inwoner van de EU gedekt, zodat er nog maar 543 euro per jaar aan eigen bijdrage overblijven. 

  • In België, waar elke inwoner gemiddeld 3.773 euro per jaar uitgeeft aan gezondheidszorg, zakt dat percentage tot 81,2 procent, wat betekent dat de niet-terugbetaalde kosten voor gezondheidszorg 687 euro per jaar bedragen.

Details: Er zijn wel enkele opmerkelijke verschillen wanneer

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer