Het Panamakanaal redden dreigt jaren in beslag te nemen; als het al mogelijk is

Het Panamakanaal redden dreigt jaren in beslag te nemen; als het al mogelijk is
Foto door Mauricio Valenzuela/picture alliance via Getty Images

Het Panamakanaal, cruciaal voor $270 miljard aan wereldhandel, worstelt met verlaagde waterstanden die het scheepvaartverkeer beperken. Tegen de aanhoudende droogte in de regio zijn geen eenvoudige oplossingen.

Waarom is dit belangrijk?

Het Panamakanaal is een belangrijke verkeersader, die vijf à zes procent van de wereldwijde zeehandel voor zijn rekening neemt. Jaarlijks maken ruim 14.000 schepen gebruik van het kanaal, dit zijn gemiddeld 40 schepen per dag. Meer dan 90 procent van het scheepvaartverkeer betreft zeeschepen. Containerschepen varen het meest frequent door het kanaal; per jaar ongeveer 3.500.

In het nieuws. Een grote droogte in Panama heeft een waterweg lamgelegd die jaarlijks 5 à 6% van de wereldwijde maritieme handel voor een waarde van $270 miljard verwerkt.

  • Door droogtebeperkingen als gevolg van te weinig regenval in het Gatún-meer, dat het kanaal voedt, hebben schepen te maken gehad met zes extra transitdagen.
  • De Panama Canal Authority overweegt mogelijke oplossingen, waaronder een kunstmatig meer om water in het kanaal te pompen en het zaaien van wolken om de regenval te stimuleren, maar het zou jaren duren om beide opties te implementeren, als ze al haalbaar zijn.

Miljoenen dollars om de groeiende wachtrij te omzeilen

Zoom in. Het Panamakanaal is ongeveer 81 kilometer lang en ligt op de grens tussen Centraal- en Zuid-Amerika.

  • Als belangrijke spil voor zo’n 180 zeehandelsroutes passeert ongeveer 5 à 6% van de wereldhandel langs deze doorgang. Het alternatief is een veel langere route waarbij schepen via het zuiden van Chili tussen de Stille en Atlantische Oceaan varen.
  • Elke maand passeren meer dan 1.000 schepen door het Panamakanaal die in totaal meer dan 40 miljoen ton goederen vervoeren.
  • De beperkingen die sinds vorig jaar worden opgelegd zijn de strengste sinds 1989, toen het kanaal werd afgesloten toen de VS Panama binnenvielen om de de facto heerser Manuel Noriega uit te schakelen.
  • De waterstand ligt nu 1,8 meter lager dan normaal.
  • De capaciteit van het kanaal is verlaagd van 38 naar 24 schepen per dag.
  • Sommige expediteurs betalen miljoenen dollars om de groeiende wachtrij te omzeilen, terwijl anderen langere, duurdere routes rond Afrika of Zuid-Amerika nemen.

Gelukkig hebben sommige bedrijven zich aangepast

Zoom out. Klimaatverandering creëert nieuwe uitdagingen voor mondiale handelsstromen. Droogte zorgde vorig jaar ook voor problemen in Europa (Rijn) en de VS (Mississippi).

  • Infrastructuuraanpassingen zijn cruciaal om toekomstige droogte te beheersen.
  • Gelukkig hebben sommige bedrijven zich aangepast aan een realiteit waarin disruptie dagelijkse kost kan zijn.
    • Na de pandemie zijn ze zich bewust geworden van het belang van risicobeheer en hebben ze misschien zelfs al geïnvesteerd in technologie die real-time, geavanceerde zichtbaarheid biedt.
    • Een dergelijk transportbeheersysteem, zoals PortWatch, maakt het mogelijk om op elk moment de status van een verzending te volgen, en om alternatieve verschepingen te gaan plannen en uitvoeren indien nodig.
    • De tool gebruikt verschillende databronnen om de verwachte aankomsttijd van een levering te monitoren en gebruikers automatisch te verwittigen bij vertraging.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.