Het loon van 1 miljoen Belgen stijgt volgend jaar met ruim 3 procent dankzij de automatische loonindexering

Bij de start van 2025 worden de lonen van zo’n 1 miljoen werknemers aangepast aan de stijgende levensduurte. Zij zien dankzij die automatische loonindexering hun salaris met 3,5 procent stijgen, blijkt uit een (voorlopige) berekening van het sociaal secretariaat Securex.


Key takeaways

  • Werknemers uit vijf sectoren, waaronder de horeca- en transportsector, zien hun loon volgend jaar met waarschijnlijk 3,5 procent stijgen dankzij de automatische loonindexering.
  • Het Federaal Planbureau verwacht overigens dat de volgende spilindex wordt overschreden in januari. Daardoor zullen de uitkeringen in februari met 2 procent stijgen. De overheidslonen volgen in maart.

Context: België is één van de weinige landen wereldwijd waar de lonen de inflatie volgen.

  • De automatische loonindexering gebeurt op basis van het afgevlakte gezondheidsindexcijfer. Die index meet de prijsevolutie van een lijst goederen en diensten, maar houdt geen rekening met tabak, alcohol, benzine en diesel.
  • Wanneer en hoe je loon wordt aangepast, is afhankelijk van het paritair comité waartoe je behoort. Grosso modo vallen de indexeringssystemen uiteen in twee groepen.
    • Het loon van sommige werknemers wordt met een vast percentage verhoogd zodra een vooraf bepaald spilindexcijfer of een drempel wordt overschreden. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het zorgpersoneel uit de private ziekenhuizen en de woonzorgcentra (paritair comité 330). Hetzelfde systeem wordt toegepast om de ambtenaarslonen en uitkeringen te indexeren.
    • In andere sectoren gebeurt de indexering dan weer op een vast moment. Voor het leeuwendeel van de werknemers is dat bij de start van het nieuwe jaar. Denk bijvoorbeeld aan de bedienden die onder paritair comité 200 vallen.

Automatische loonindexering in vijf sectoren

In het nieuws: De lonen van zo’n 1 miljoen werknemers worden bij de start van het nieuwe jaar geïndexeerd.

  • Concreet gaat het om een miljoen mensen verspreid over onder andere paritair comité 200 (met een half miljoen bedienden in callcenters, uitzendkantoren, IT, consultancy, reclame, drukkerijen of de bouw), de horeca, transportsector, voedingssector en de sector voor internationale handel en logistiek.
  • Volgens een voorlopige berekening van Securex, waarover HLN.be bericht, zullen de lonen dankzij de automatische loonindexering met 3,5 procent stijgen.
    • Dat is een voorlopige berekening. We moeten nog wachten op de inflatiecijfers voor de laatste maanden van dit jaar om te weten te komen hoeveel de indexering uiteindelijk zal bedragen.

Terugblik: De automatische loonindexering in de bovenstaande sectoren kwam vorig jaar uit op 1,48 procent, na een piek van 11,08 procent in januari 2023.

Inflatie in 2025

Ook dit: Het Federaal Planbureau verwacht alvast dat de volgende spilindex wordt overschreden in januari.

  • Daardoor zullen de uitkeringen in februari met 2 procent stijgen. De overheidslonen volgen in maart.
  • De laatste overschrijding van de spilindex was in april. Hoe forser de inflatie, hoe sneller die spilindex wordt overschreden.
    • Intussen slaagt de Europese Centrale Bank (ECB) er wel in om de inflatie te temperen. ECB-voorzitter Christine Lagarde verwacht dat de inflatie volgend jaar op een duurzame wijze zal dalen tot 2 procent.
    • Maar: in ons land heeft de geldontwaarding in september opnieuw de kaap van 3 procent gerond. Al is de verwachting dat de Belgische inflatie in 2025 ook zal afzwakken.
      • “De hoge de inflatie de laatste maanden is het gevolg van het uitdovend effect van de impact van het basispakket voor elektriciteit en aardgas”, aldus Statbel. “In maart verdween het laatste effect van het basispakket uit het indexcijfer. Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.