Wereld moet tegen 2030 jaarlijks drie keer zoveel hernieuwbare energie installeren om klimaatdoelstellingen te halen, zegt IRENA

Wereld moet tegen 2030 jaarlijks drie keer zoveel hernieuwbare energie installeren om klimaatdoelstellingen te halen, zegt IRENA
Arbeiders werken aan een windturbine – Sean Gallup/Getty Images

Het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) zegt in een nieuw rapport dat de wereld tegen 2030 jaarlijks drie keer zoveel hernieuwbare capaciteit moet installeren als nu het geval is. Dat is de enige manier om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden Celsius, zegt het agentschap. 

De essentie: Tegen 2030 moet de wereld volgens IRENA elk jaar 1.000 gigawatt (GW) aan hernieuwbare capaciteit bijbouwen, het equivalent van meer dan 300 kerncentrales van Doel (voordat Doel 3 werd afgesloten).

  • De wereld kon in 2022 ruim 300 GW aan hernieuwbare capaciteit bijbouwen, een absoluut record. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal dat dit jaar mogelijk zelfs stijgen naar 440 GW.
  • Hoewel de capaciteit die elk jaar wordt bijgebouwd aan een zeer hoog tempo toeneemt, vindt IRENA dat het niet snel genoeg vooruit gaat. “De kloof tussen wat is bereikt en wat nodig is, blijft groeien”, zegt het agentschap in een persbericht
  • Volgens IRENA moet er niet alleen fors meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie, maar moet er ook een wetgevend kader worden geïmplementeerd om de doelstellingen te behalen. Ook de energie-infrastructuur moet in sneltempo worden aangepast om meer hernieuwbare energie aan te kunnen. 
  • “We worden geconfronteerd met de harde realiteit dat we niet op schema liggen om de klimaatakkoorden van Parijs te halen. Onze enige optie is om het meest veelbelovende, wetenschappelijk onderbouwde pad te volgen, een pad dat hernieuwbare energie in het middelpunt van de oplossing plaatst, terwijl het landen naar energiezekerheid, lagere energiekosten en toekomstgerichte industriële ontwikkeling leidt”, zei IRENA’s directeur-generaal Francesco La Camera in het persbericht.

Energietransitie of energiediversificatie?

Opgemerkt: Hoewel er aan een hoog tempo meer hernieuwbare energie wordt bijgebouwd, verbruikt de wereld tegelijkertijd recordhoeveelheden fossiele brandstoffen.

  • Uit een rapport van Thomson Reuters over de wereldwijde energietransitie blijkt dat ontwikkelingslanden in sneltempo hun energieverbruik verhogen, om dezelfde hoge levensstandaard als het Westen te behalen. Bijlange niet al die energie komt van hernieuwbare bronnen.
  • Volgens het rapport worden hernieuwbare bronnen veelal gebruikt als aanvulling, niet als vervanging van fossiele brandstoffen. Mensen die een betere levensstandaard willen bereiken, staan er minder bij stil of de energiebron die zij gebruiken hernieuwbaar is.
  • De cijfers liegen er niet om: de vraag naar aardolie stijgt wereldwijd al twee decennia. Enkel in 2020, toen de COVID-pandemie de economie stillegde, daalde de consumptie tijdelijk. Ook het van aardgas en steenkool blijft stijgen. (kg)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.