Verkopers van radiatorventilatoren beweren dat hun toestellen “tot 30 procent” op de gasrekening kunnen besparen, maar is dat wel zo?
Nu oplopende inflatie en exploderende energieprijzen voor kopzorgen onder de bevolking zorgen, zijn veel mensen op zoek naar verschillende manieren om hun gasverbruik deze winter terug te schroeven. Een mogelijke oplossing daarvoor is het gebruik van radiatorventilatoren: kleine molentjes die warme lucht uit de radiator de kamer inblazen wanneer de temperatuur daarin boven de 30 graden reikt. Maar is dat wel zo energiezuinig als men beweert?
Lisanna Havinga, duurzaamheidsexpert bij de Technische Universiteit Eindhoven, vindt de beweringen van de verkopers dubieus. “Voor veel mensen met slecht geïsoleerde woningen kan het best een goed idee zijn, maar zulke ramingen worden niet fatsoenlijk onderbouwd met onafhankelijk onderzoek. De precieze besparing is erg afhankelijk van de context”, klinkt het in De Morgen.
Hoogrendementsketel > centraleverwarmingsketel
De kleine molentjes zouden enkel en alleen besparend zijn indien de temperatuur van de centraleverwarmingsketel omlaag kan: hoe minder heet je ze laat worden, hoe minder energie je verbruikt. Je temperatuur van 90 naar 70 graden terugdraaien, kan je al snel 11 procent gas besparen.
Maar veel woningen beschikken tegenwoordig ook over een hoogrendementsketel: hoe minder je verstookt, hoe hoger het rendement. Voor eigenaars daarvan is de extensie compleet nutteloos.