Helpt een warmteblazer echt om deze winter te besparen?

Verkopers van radiatorventilatoren beweren dat hun toestellen “tot 30 procent” op de gasrekening kunnen besparen, maar is dat wel zo?

Nu oplopende inflatie en exploderende energieprijzen voor kopzorgen onder de bevolking zorgen, zijn veel mensen op zoek naar verschillende manieren om hun gasverbruik deze winter terug te schroeven. Een mogelijke oplossing daarvoor is het gebruik van radiatorventilatoren: kleine molentjes die warme lucht uit de radiator de kamer inblazen wanneer de temperatuur daarin boven de 30 graden reikt. Maar is dat wel zo energiezuinig als men beweert?

Lisanna Havinga, duurzaamheidsexpert bij de Technische Universiteit Eindhoven, vindt de beweringen van de verkopers dubieus. “Voor veel mensen met slecht geïsoleerde woningen kan het best een goed idee zijn, maar zulke ramingen worden niet fatsoenlijk onderbouwd met onafhankelijk onderzoek. De precieze besparing is erg afhankelijk van de context”, klinkt het in De Morgen.

Hoogrendementsketel > centraleverwarmingsketel

De kleine molentjes zouden enkel en alleen besparend zijn indien de temperatuur van de centraleverwarmingsketel omlaag kan: hoe minder heet je ze laat worden, hoe minder energie je verbruikt. Je temperatuur van 90 naar 70 graden terugdraaien, kan je al snel 11 procent gas besparen

Maar veel woningen beschikken tegenwoordig ook over een hoogrendementsketel: hoe minder je verstookt, hoe hoger het rendement. Voor eigenaars daarvan is de extensie compleet nutteloos.

Waarom is dit belangrijk?

Een cv-ketel warmt het water op door gebruik van een gasvlam. Daarbij komt waterdamp vrij waar een hr-ketel gebruik van kan maken om het afgekoelde water - dat terugkomt uit de radiatoren - weer op te warmen. Zo gaat er minder energie verloren.

Daarnaast kost zo’n extensie best wat geld, waardoor iedereen voor zichzelf zal moeten uitmaken of zoiets wel degelijk besparend is. Daarom raadt Havinga andere opties aan: “De afgiftetemperatuur van je cv-ketel lager zetten en je radiatoren goed inregelen, zijn goedkope maatregelen die veel energie kunnen besparen.”

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.