Haven van Antwerpen krijgt ethaankraker van 3 miljard euro

De Britse chemiereus Ineos mag een ethaankraker bouwen in de Antwerpse haven. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaf daarvoor de toestemming, bericht De Tijd. Het project, genaamd Project One, zou 3 miljard euro kosten.

Project One is een ethaankraker die het gas ethaan omzet in ethyleen. Die chemische stof is een basisgrondstof voor de productie van plastics. Het is de eerste keer in twintig jaar dat er op het Europese vasteland zo’n ethaankraker wordt gebouwd. Het project zou meteen 450 jobs opleveren.

“Gestimuleerd worden om meer te investeren in duurzaamheid”

De CO2-uitstoot van Project One zou veel lager liggen. “In vergelijking met de gemiddelde kraker doen we het zelfs drie keer beter”, zo maakt het bedrijf zich sterk. “Deze prestatie zal de benchmark voor stoomkrakers in het Europese emissiehandelssysteem verlagen, waardoor andere spelers gestimuleerd worden om meer te investeren in duurzaamheid of ze zullen meer emissierechten moeten betalen.”

“De ethaankraker die Ineos in Antwerpen wil bouwen, zal zo efficiënt zijn dat de CO2-uitstoot ervan niet eens de helft bedraagt van de 10 procent beste Europese ethaankrakers van vandaag”, zegt Eneos op zijn website.

Minister Demir was dan ook overtuigd om de toestemming te geven voor de bouw van de installatie. “Zoals alle adviesverlenende instanties en de deputatie van Antwerpen al oordeelden, voldoet dit project aan onze regelgeving en bevestig ik de omgevingsvergunning van de provincie”, zegt Demir, geciteerd door De Tijd.

Eerder geweigerde gascentrales zouden volgens de minister minstens dubbel zoveel stikstof en vijf tot zes keer zoveel ammoniak hebben uitgestoten.

“Lokale effecten op natuur en gezondheid”

Ondanks de bejubelende woorden over het miljardenproject, kon het ook op veel kritiek rekenen. Veertien milieuorganisaties hadden afgelopen jaar beroep aangetekend tegen de komst van de ethaankraker van Eneos in Antwerpen. Het project van Ineos zou volgens hen niet aan de wettelijke vereisten voldoen. “Door dit project goed te keuren, hebben de Vlaamse autoriteiten de gigantische impact ervan eens te meer onder het tapijt geveegd”, aldus ClientEarth, een van de veertien organisaties.

“Afgezien van de lokale effecten op de natuur en de gezondheid die Project One zou veroorzaken, kunnen we niet negeren dat de basis van dit project wordt gevormd door fossiele brandstoffen, die zullen worden gebruikt om de bouwstenen van kunststoffen te maken.” Het ziet er dus echter naar uit dat de chemiereus met de goedkeuring van Demir zijn slag thuishaalt.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.