Harvard: ‘Volledige generatie is geloof in democratie kwijt’

Het geloof van de millennials in de democratie heeft zoveel klappen gekregen dat een verbijsterend grote groep erkent open te staan voor nieuwe concepten, waarbij ook een militair bewind niet absoluut wordt afgewezen.

Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University en de University of Melbourne bij verschillende generaties in Noord-Amerika, West-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Algemeen moet volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat de burgers van stabiele democratieën nog moeilijk een positieve visie over hun regeringen kunnen uitdrukken. “De burger is cynischer geworden over de waarde van de democratie als politiek systeem,” zeggen de onderzoekers Yascha Mounk en Roberto Stefan Foa.

Desinteresse

“De bevolking heeft nagenoeg geen enkele verwachting meer het publieke beleid te kunnen beïnvloeden,” zeggen Mounk en Foa. “Bovendien blijkt een grotere bereidheid om autoritaire alternatieven te ondersteunen.” “Vooral bij de millennials is de twijfel over de democratie bijzonder groot geworden. De huidige generatie jongeren neigt meer naar politiek radicalisme en blijkt minder steun te willen bieden aan de vrijheid van meningsuiting dan vorige generaties.” screenshot-2016-12-01-20-49-28 Onder meer stelden de onderzoekers vast dat slechts 33 procent van de millennials in de Verenigde Staten de burgerrechten als een absoluut noodzakelijk onderdeel van een democratie beschouwt, tegenover 41 procent bij de oudere generaties. In de Europese Unie lopen die scores op tot respectievelijk 39 procent en 45 procent. Bovendien ontkent meer dan 25 procent van de Amerikaanse millennials dat vrije verkiezingen een belangrijk onderdeel van een democratie zijn. In Europa kunnen gelijkaardige vaststellingen, hoewel minder uitgesproken, worden opgetekend. Tevens moest worden vastgesteld dat slechts een minderheid van de millennials een interesse in de politiek uitdrukt. Die desinteresse heeft mogelijk ook een rol gespeeld in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De millennials toonden doorgaans een sterke voorkeur voor Hillary Clinton, maar een groot gedeelte van de jongeren heeft niet de moeite genomen te gaan stemmen. (mah) screenshot-2016-12-01-20-51-22

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20