Handleiding: een betrouwbare babysitter zoeken

 

Steeds meer ouders hebben een overvolle agenda en willen, tijdens hun werkuren en/of een avondje uit met hun partner, dat hun kroost in veilige handen achterblijft bij een betrouwbare babysitter. Gelukkig zijn er vandaag de dag een heleboel studenten die door middel van babysitten een zakcentje proberen bij te verdienen. In de meeste gevallen rollen deze studenten in het werk omdat er toevallig een bekende verlegen zat om een betrouwbare oppas voor zijn, of haar, kind(eren). Na verloop van tijd komen daar, vaak door middel van mond op mond reclame, meerdere oppasadressen bij. Deze studenten zullen, later als ze zelf de rol van ouder vervullen, redelijk goed weten hoe je een betrouwbare babysitter kunt vinden. Voor iedereen die nog niet zo goed op de hoogte is van de manier waarop je een betrouwbare babysitter voor je kind aan de haak slaat, hebben we hieronder een aantal tips en adviezen op een rijtje gezet.

Criteria bij het vinden van een betrouwbare babysitter

Little girl playing in the kitchenOp het ogenblik dat je je kinderen achter moet laten samen met een babysitter, dan is het essentieel dat deze persoon betrouwbaar is en zich verantwoordelijk zal gedragen. De babysitter is immers de persoon die je oogappeltje(s) dient te verzorgen en te beschermen. Vanaf het eerste moment zal er dan ook sprake moeten zijn van een vertrouwen dat je in deze oppas stelt. Om die reden zal het aannemen van een babysitter ook niet lichtvaardig op worden gevat. Je kinderen achterlaten bij elke willekeurige man of vrouw is dan ook absoluut een nachtmerrie voor het gros van de ouders.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je een geweldige oppas voor je kinderen kunt vinden en tevens een babysitter voor een aantal jaren van wat extra inkomen te voorzien. Een betrouwbare babysitter wil je immers niet snel weer kwijt en kan dan ook soms jaren bij je over de vloer komen en naar volle tevredenheid voor je kroost zorgen als je zelf niet bij hen aanwezig kunt zijn.

Waar vind je een betrouwbare babysitter?

Het vinden van een betrouwbare babysitter kan soms voor aardig wat hoofdbrekers zorgen bij ouders. Je kunt nu eenmaal niet naar een supermarkt gaan en daar een ideale babysitter in je winkelmandje stoppen als je er één nodig hebt. Op de volgende manieren kun je echter wel een betrouwbare oppas vinden:

Via familie en vrienden

Mond op mond reclame is een prima manier om als betrouwbare babysitter naam te maken in je omgeving. Wanneer je dus als ouder op zoek bent naar een geschikte oppas voor je kinderen, dan is het zeker verstandig om eerst een lichtje op te steken bij vrienden en familie. De kans is namelijk groot dat zij bijzonder goede ervaringen hebben met een bepaalde oppas. Dit is de meest eenvoudige manier om een goede babysitter te vinden, want je de bekende die een oppas aanbeveelt, zal dat niet zomaar doen en dus in staan voor de kwaliteiten van deze persoon.

Natuurlijk wil de aanbeveling van een vriend of familielid niet direct zeggen dat de betreffende babysitter ook daadwerkelijk bij je kan komen werken. Dankzij de mond op mond reclame is het immers goed mogelijk dat het inmiddels een enorm drukke babysitter is geworden, en dus gewoon geen tijd heeft om ook nog op jou kind te passen. Dit soort babysitters hebben het doorgaans zo druk dat ze zelfs vaste klanten zo nu en dan hun dienst moeten weigeren omdat ze voor een bepaald moment als bezet zijn. In het bijzonder op populaire momenten, zoals de avonden en in het weekend, kan het dan ook best lastig zijn om een betrouwbare babysitter in huis te halen.

Advertentie plaatsen in een collegeblad

Een heleboel studenten zijn vaak op zoek naar een flexibele (bij)baan om donder andere de kosten van hun studie en het dure studentenleven wat draaglijker mee te maken. Op het moment dat je dan ook een grote groep wilt bereiken bij het vinden van een betrouwbare babysitter, dan is een advertentie plaatsen in een collegeblad absoluut een aanrader. Collegebladen worden namelijk verspreid onder grote groepen studenten en zal om die reden een prima manier zijn om je zoektocht naar de juiste oppas voor je kind te beginnen. Een andere mogelijkheid om een betrouwbare babysitter te vinden, is door je advertentie achter te laten bij een oppascentrale of een uitzendbureau voor studenten. Uiteraard zul je dan wel rekening moeten houden met de betaling van bepaalde bemiddelingskosten.

Doe een beroep op een plaatselijke non-profit organisatie

In de meeste grotere steden kunnen lokale, non-profit organisaties je soms helpen om een betrouwbare babysitter voor je kroost te vinden. Deze organisaties kunnen je in de regel informatie verstrekken over individuele babysitters, maar ook over personen die bijvoorbeeld een kinderopvang vanuit hun woning runnen. Met een beetje geluk kun je zo een goede oppas vinden bij een plaatselijke organisatie zonder dat de betreffende organisatie handelt uit enig winstbejag zodat je bijvoorbeeld geen bemiddelingskosten hoeft te betalen, en dat is uiteraard mooi meegenomen.

Online babysitservice

Net zoals er een heleboel online datingwebsites actief zijn, zijn er soortgelijke websites, maar dan bedoeld om ouders en babysitters met elkaar in contract te brengen. Sommige websites bieden regelmatig gratis een bepaald proeflidmaatschap aan. Je kunt als babysitter op dit soort website een persoonlijk profiel plaatsen om vervolgens af te wachten tot er kandidaten contact met je opnemen. Verder hebben leden van babysitwebsites de mogelijkheid om de ​​achtergronden van mensen die zich als oppas aan hebben gemeld.

Maak ook als je je babysitter niet via een dergelijke website hebt leren kennen, is het in vrijwel alle gevallen toch goed om een online check uit te voeren naar de persoon aan wie je je kind toe gaat vertrouwen. Zeker als je de oppas niet via vrienden of familie hebt gevonden, is het checken van zijn, of haar, achtergrond op het internet absoluut geen overbodige voorzorgsmaatregel. Je wilt immers dat je kind aan de zorg van een betrouwbare oppas wordt toevertrouwd en diverse online profielen kunnen je doorgaans prima helpen om een redelijk beeld van de babysitter te krijgen.

Stapsgewijs een potentiële babysitter leren kennen

Mother viewing family photo album with sonOp het moment dat je een potentiële babysitter hebt gevonden, is het niet verstandig om deze persoon, zonder enige vorm van kennismaken met je kind(eren) in contact te brengen en hem, of haar, direct al de volledige zorg en verantwoordelijkheid voor je kroost te geven. Door middel van een aantal eenvoudige stappen kun je van tevoren echter iemand wat beter leren kennen.

Voer een kort telefonisch introductiegesprekje

Door een kort telefonisch introductiegesprekje te voeren met een potentiële oppas kun je al snel beoordelen of deze persoon als oppas in je verwachtingspatroon past. Tijdens dit gesprek kun in het bijzonder wat vragen stellen met betrekking tot de werkervaring met kinderen in de leeftijdscategorie van je eigen kroost. Indien het grootste deel van de oppastijd bijvoorbeeld is gespendeerd met kinderen die nog in de luiers zitten, dan kan dit wellicht een minder geschikte oppas zijn voor je schoolgaande kind(eren). Verder is het altijd verstandig om erachter te komen of de babysitter de juiste bevoegdheden heeft, bijvoorbeeld een opleiding voor kinderverzorgende, en/of er bepaalde referenties kunnen worden overlegd.

Maak persoonlijk kennis met de babysitter

Zodra het telefoongesprek met de babysitter goed is verlopen, dan kun je wat meer de tijd nemen voor een persoonlijke kennismaking bij je thuis. Tijdens deze kennismaking kun je onder andere vragen stellen met betrekking tot:

  • de ervaring als babysitter,
  • welke dingen doorgaans worden gedaan tijdens het oppassen,
  • hypothetische situaties en eventuele acties en reacties hierop, zoals wat een babysitter zou doen als je kind zich heeft bezeerd.

Een ander belangrijk punt dat je tijdens dit persoonlijk gesprek aan dient te snijden is het geven van straf aan je kind(eren). Hopelijk zal de babysitter je kinderen geen straf hoeven te geven, maar als dit wel noodzakelijk is, dan is het essentieel dat dit gebeurt op een manier waar je volledig achter kunt staan.

De babysitter kennis laten maken met je kinderen

Als je ook tevreden bent met het persoonlijke gesprek met de potentiële babysitter, dan kun je ongeveer een half uur tot een uur uittrekken om hem, of haar, kennis te laten maken met je kind(eren. Uiteraard blijf je deze keer wel zelf in de buurt en eventueel ingrijpen als het nodig is. Na circa twintig minuten kun echter even wat verder weg gaat zitten zodat de babysitter zelfstandig met de kinderen bezig kan zijn en je dus hun interacties kun beoordelen. Alleen zo kun je een redelijk goed beeld krijgen over oppas en je kind(eren).

Zodra je merkt dat er een bepaald klik is tussen de oppas en je kind(eren) dan kun je besluiten om deze babysitter een keer in te huren, maar als je ook maar de geringste twijfel hebt of als je merkt dat een bepaalde spanning ontstaat tussen deze persoon en je kroost, dan ga je beter niet met deze persoon in zee. Een babysitter betalen waar je eigenlijk geen goed gevoel bij hebt, zal er immers niet voor zorgen dat je met een gerust hart je kinderen alleen bij deze persoon achterlaat.

Referenties natrekken

Indien het mogelijk is, dan doe je er verstandig aan om minimaal twee referenties na te trekken die de potentiële babysitter je heeft overlegd. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te vragen naar de ervaringen met deze persoon als kinderoppas en of het referentiegezin deze persoon aan je zou kunnen aanbevelen. Uiteraard dien je het in een dergelijk gesprek niet alleen te hebben over alle pluspunten van de babysitter, maar eventuele minder positieve kanten van deze persoon. Door zoveel mogelijk over de potentiële oppas van je kinderen te weten te komen, kun je namelijk je gevoel bepalen ten aanzien van deze persoon.

Vraag naar mogelijk belangrijke cursussen of opleidingen

Op het moment dat je bepaalde eisen stelt aan de persoon die op je kind(eren) gaat passen, dan is het van tevoren zaak dat je hier ook naar hebt geïnformeerd. Hierbij kun je onder andere denken aan het bezitten van een geldig EHBO-diploma. Bij de eerste babysitsessie kun je dan vragen hier een bewijs van mee te brengen. Op die manier kun je er niet alleen voor zorgen dat dit een recente diplomering betreft, maar ook je eigen gemoed sussen omdat je weet dat er aan een gesteld criterium is voldaan.

De eerste keer babysitten

Op het ogenblik dat de babysitter voor de eerste keer op je kind(eren) komt passen, dan kun dit wellicht zo regelen dat je niet ver uit de buurt bent. Je zou bijvoorbeeld wat werkzaamheden kunnen verrichten in je werkkamer totdat zowel je kind(eren) als de babysitter meer gewend zijn aan de nieuwe situatie. Pas op het moment dat je er zelf echt klaar voor bent, kun je je kind(eren) volledig aan de verantwoordelijkheid en de zorgen van de babysitter toevertrouwen. Voordat je weggaat, dien je er echter wel voor te zorgen dat de babysitter beschikt over één of meerdere telefoonnummers waarop je bereikbaar bent gedurende je afwezigheid. Over het gebruik van deze nummers dien je eveneens eerst duidelijke afspraken te maken, zodat je niet voortdurend met de babysitter aan het bellen bent over onbenullige zaken.

Kinderen als ijkpunt

Na de eerste oppassessie kun je aan je kind(eren) vragen hoe zij de oppas ervaren hebben en welke dingen ze samen hebben ondernomen. Als je kinderen te jong zijn om dit alles uit te kunnen leggen, dan is het goed om hun reactie te beoordelen op het ogenbik dat je weer thuiskomt. Zodra een kind namelijk verdiept is in de dingen die het aan het doen is met de oppas dan is het meestal wel in orde, maar als een kind werkelijk staat te popelen om je weer te zien, dan kan dit een heel ander verhaal zijn. Het is dan mogelijk dat je kind even aan de nieuwe persoon moet wennen, maar uiteraard ook dat het minder goed klikt dan je aanvankelijk had gedacht.

Zodra de oppas een volgende keer bij je over de vloer komt, kun je eveneens de reactie van je kind(eren) observeren en beoordelen. Je kind kan bijvoorbeeld erg blij zijn om de babysitter weer te zien, maar als het een probleem wordt om hem, of haar, rustig bij de oppas te laten blijven, bijvoorbeeld omdat je kind enorm hard gaat huilen als je weggaat en de oppas niet in staat is om troost of afleiding te bieden, dan kun je wellicht beter een andere oppas overwegen.

Tips en adviezen om een ​​goede babysitter te vinden

Vraag familie en vrienden hoeveel ze betalen voor het inhuren van een babysitter

Little girl sits on the lap of a beautiful young ladyHet opvangen van kinderen is namelijk een lucratieve business, met babysitters die soms wel tussen de 10 en 20 euro’s per uur in rekening brengen. Afhankelijk van de ervaring van de oppas en het aantal kinderen waar ze tegelijkertijd op moeten passen, zijn factoren die bepalend zullen zijn voor het uurtarief waar je rekening mee moet houden. Hoewel je niet het gevoel wilt hebben dat je te veel betaalt, wil je natuurlijk wel het gevoel hebben dat je een goede compensatie hebt gegeven voor de zorg voor je kind(eren). Besparen op de rekening van een babysitter is dan ook geen goed idee, omdat de oppas na enige tijd hier gefrustreerd over kan zijn en dit wellicht merkbaar zal zijn in de beschikbaarheid of de zorgwijze van deze persoon. Voor een heleboel babysitters zijn juist de gezonnen die goed betalen erg aantrekkelijk om naar terug te keren en er een langere periode hun diensten aan te blijven bieden.

Een extraatje tijdens de feestdagen

Indien een babysitter iemand is op wie je altijd een beroep kunt doen en die je goed kunt vertrouwen, dan is het fair om deze persoon een extra compensatie te geven tijdens de feestdagen. Het oppassen is immers niet altijd de meest ideale baan en kan zelfs gepaard gaan met behoorlijk wat spanningen en stress, bijvoorbeeld als een kind lastig of ziek is tijdens een oppassessie. Hoe hoog deze bonus is, zal echter afhangen van het werk dat er door de oppas is verricht. Indien een babysitter elke week bij je over de vloer komt en goed voor je kind zorgt, dan kun je bijvoorbeeld een weekloon extra geven tijdens de feestdagen. Indien de oppas echter alleen zo nu en dan bij je hoeft te babysitten, dan is een cadeaukaart van ongeveer 20 euro een redelijk cadeautje zijn voor de feestdagen.

Geef geen extra taken erbij

Hoewel het vin sommige gevallen best verleidelijk kan zijn om een oppas te vragen om eveneens wat licht huishoudelijk werk te doen, terwijl er op je kind wordt gepast, is dit in de regel geen goed idee. Je wilt immers dat een babysitter met alle aandacht en verantwoordelijkheid op je kind(eren) past, en bovendien alle aandacht besteedt aan je kroost, is een dergelijke vorm van afleiding absoluut niet gewenst.

Stel direct duidelijke grenzen

Terwijl de meeste babysitters professioneel ingesteld zijn, zijn er helaas nog altijd enkele die zich niet op die manier op zullen stellen. Om die reden is het zaak om nog voor de eerste oppassessie duidelijke regels kenbaar te maken. Op het moment dat je bijvoorbeeld niet wil dat de oppas vrienden bij je thuis uitnodigt als er op je kind(eren) gepast moet worden, dan mag je hier nadrukkelijk op wijzen. Dit geldt ook voor het gebruik van een smartphone tijdens de momenten dat er op je kinderen wordt gepast. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat er pas gebruik van een smartphone gemaakt mag worden voor privédoeleinden nadat je kind in bed ligt.

Verder dien je de babysitter duidelijke regels te geven waar je kind zich aan te houden heeft. Je kunt hierbij onder andere denken aan de tijd die je kind voor de televisie door mag brengen en naar welke programma’s er wel, of juist niet, gekeken mag worden. Tijdens je afwezigheid mogen er immers geen andere regels gelden dan wanneer je zelf voor je kind zorgt. Ook met betrekking tot het geven van bepaalde voedingsmiddelen moet je vooraf duidelijke grenzen stellen. Zo kun je aangeven welke snoepjes of koekjes je kind mag eten, en in welke mate dit dan geoorloofd is. Tevens dien je aan te geven aan de oppas welke gezonde snacks er als alternatief aangeboden mogen worden aan je kind.

Voor de beste oppaservaring, voor zowel jezelf, je kinderen en de babysitter, dien je ervoor te zorgen dat iedereen de duidelijk richtlijnen kent. Zo kan namelijk worden voorkomen dat er een bepaalde sfeer ontstaat waarin de kinderen proberen om zo bepaalde zaken weg te komen, terwijl ze weten dat hun ouders het daar absoluut niet mee eens zullen zijn. Het is om die reden essentieel dat de oppas goed op de hoogte is van de huisregels.

Aanbieden van extra privélegers

Young woman and boy drawing a picture during home lessonOp het moment dat je als ouder vertrouwd bent geraakt met een babysitter, dan kun je overwegen om bepaalde extra privélegers aan te bieden. Je kunt hierbij onder andere denken aan het mogen gebruiken van je wasmachine. Veel studenten hebben immers nog altijd geen eigen wasmachine en moeten het vaak stellen met muntautomaten of hun was doen in een wasserette. Je kunt een dergelijk privéleger aanbieden op het moment dat de babysitter de nacht in je huis door moet brengen, en je kinderen dus een geruime tijd in hun bed door zullen brengen.

Zorg voor een reserve babysitter

Een goede babysitter is in een heleboel gevallen ook een erg druk bezette oppas. Indien je niet voor de vervelende situatie wilt komen te staan dat je een onverwacht etentje moet laten schieten omdat je je kinderen niet alleen thuis kunt laten, dan is het verstandig om een tweede, of zelfs een derde, oppas achter de hand te hebben. Deze personen kun je dan inschakelen op momenten dat je eerste babysitter bezet of verhinderd is.

Conclusie

Het kiezen van iemand die de zorg voor, en in het bijzonder ook de bescherming, van je kinderen is niet gemakkelijk. Zeker niet als deze persoon ook nog eens goed op moet kunnen schieten met je kroost. Gelukkig zijn er vandaag een aantal manieren voor handen om je te helpen bij het vinden van de meest geschikte babysitter. Uiteraard dien je de zoektocht naar de juiste oppas niet te overhaasten. Er gaat immers aardig wat tijd zitten in het hebben van gesprekken met potentiële babysitters, maar eveneens in het beoordelen van hun vaardigheden en de eventuele aanwezigheid van een klik met je kinderen. Op het ogenblik dat je echter de goede stappen onderneemt, kun je een oppas, vaak zelfs wel meerdere, vinden die op je kinderen willen passen op momenten dat je zelf niet aanwezig kunt zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20