De gesprekken die deze week plaatsvonden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over hun toekomstige handelsrelatie eindigden in verzuring. Beide partijen verwijten elkaar de stilstand.
De laatste ronde van (video)handelsgesprekken tussen de EU en voormalige lidstaat Groot-Brittannië eindigde met een weinig optimistische persconferentie van Michel Barnier, de onderhandelaar voor de EU. Hij had weinig goeds te melden.
De EU beschuldigt de Britten ervan zich niet te houden aan de politieke verklaring in het uittredingsakkoord. Daarin stonden verregaande engagementen om een ‘gelijk speelveld’ te garanderen op vlak van sociale zaken, arbeid en milieu, en qua reglementering van staatssubsidies.
Het Europese handelsblok beweert ook dat haar eis dat vissersboten uit de EU mogen blijven vissen in Britse wateren, niet serieus genomen wordt. Barnier zegt nochtans duidelijk dat er geen deal kan zijn zonder dat die eis wordt ingewilligd.
De Britse onderhandelaar, David Frost, zegt daarop dat de EU zo’n voorwaarden niet oplegt aan andere handelspartners, zoals Canada. ‘De EU moet Groot-Brittanië erkennen als soevereine staat dat de Unie officieel verlaten heeft in januari.’
Naast de visserij lopen de gesprekken ook muurvast op de thema’s van mededingingsregels, politionele samenwerking, en hoe een eventueel handelsakkoord moet gehandhaafd worden. De twee zijden raken het ook niet eens over de welke toegang Britse financiële bedrijven mogen hebben tot het blok.
Nog veel werk dus, en nauwelijks nog tijd. Er is nog maar één ronde van virtuele gesprekken voor de leiders van beide partijen een beslissende top houden in juni.
De onderhandelaars moeten eind juni beslissen of de huidige deadline voor een akkoord te bereiken, die ligt op eind december, moet worden verlengd. Het VK heeft al weten weten in geen geval in te stemmen met verlenging, ook al vraag de EU hierom.
‘De volgende onderhandelingsronde is er een nieuwe dynamiek nodig om een patstelling te vermijden.’, aldus Barnier op de afsluitende persconferentie.
David Frost legt de schuld van de stilstand duidelijker bij de tegenpartij: ‘De volgende ronde hebben we echt een verandering nodig in de aanpak van de EU.’