Key takeaways
- De voorgestelde tarieven van president Trump kunnen de handel tussen het VK en de VS aanzienlijk schaden.
- Het VK wil de banden met zowel de VS als andere mondiale partners aanhalen, ondanks mogelijke tariefrisico’s.
- Premier Starmer benadrukt de wens voor nauwere samenwerking met de EU op verschillende gebieden, waaronder veiligheid, defensie, energie en handel.
Tijdens een recente hoorzitting van de Commons Liaison Committee werd bezorgdheid geuit over mogelijke tarieven die president Trump zou kunnen opleggen. Sir Keir Starmer erkende het risico van dergelijke tarieven en benadrukte de sterke handelsbetrekkingen van het VK met zowel de VS als andere mondiale partners. Hij gaf aan deze banden te willen versterken, maar onthield zich van speculaties over specifieke acties van de komende Amerikaanse regering.
Best for Britain, een denktank, heeft gewaarschuwd dat de door Trump voorgestelde tarieven de handel tussen het VK en de VS aanzienlijk kunnen schaden, wat mogelijk een weerspiegeling is van de negatieve gevolgen van Brexit voor de handel met de EU. Een telefoongesprek tussen premier Starmer en president Trump eerder deze week benadrukte hun gezamenlijke doel om de langdurige relatie tussen de twee landen te verdiepen.
Spanningen in handelsbetrekkingen
Downing Street heeft een bezoek van Sir Keir aan president Trump begin 2025 niet uitgesloten, na hun eerste ontmoeting in New York afgelopen september. Terwijl Sir Keir de ontmoeting omschreef als positief en gericht op het opbouwen van een relatie, zijn de interacties met bepaalde leden van het team van president Trump meer gespannen geweest. Elon Musk, bijvoorbeeld, heeft in het openbaar kritiek geuit op Sir Keir’s aanpak van de recente rellen en stelde mogelijke financiële steun voor Reform UK voor, wat tot verhoogde spanning heeft geleid.
Brits-Amerikaanse banden
Premier Starmer ging ook in op de vraag of handelsbetrekkingen met de VS of de EU prioriteit moeten krijgen, en verklaarde met klem dat het VK beide tegelijk kan nastreven. Hij benadrukte het verlangen naar nauwere samenwerking met de EU op gebieden als veiligheid, defensie, energie en handel, terwijl hij tegelijkertijd de handelsbetrekkingen met de VS wilde verbeteren. Starmer erkende de uitdagingen, maar sprak zijn vertrouwen uit in het potentieel voor vooruitgang.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!