Istanboel is het mekka van de kaalhoofdigen

Istanboel is het mekka van de kaalhoofdigen. Jaarlijks reizen zo’n 65.000 vreemdelingen naar de Turkse metropool om daar een haartransplantatie te ondergaan. In de toeristische wijken van de stad zijn mannen met een geschoren schedel en daarrond een groot verband een alledaags verschijnsel geworden.

De buitenlanders komen veelal uit Arabische landen, maar er zijn ook steeds meer Europeanen. Turkse klinieken hebben nu ook verkoopkantoren geopend in de belangrijkste Europese steden.

Het zijn voornamelijk de goedkope prijzen die de buitenlanders aantrekken. In een Turks hospitaal betaalt men gemiddeld 2 à 3.000 euro voor een haartransplantatie. Het hotel, een tolk en het transport van en naar de luchthaven is daar vaak in begrepen. Dat is vijf tot zes keer minder dan een behandeling in Europa of de VS kost.

Het prijsverschil kan voornamelijk worden uitgelegd doordat een haartransplantatie een arbeidsintensief proces is, waarbij elk haartje afzonderlijk in de schedel moet worden ingeplant. Omdat de lonen in Turkije een pak lager liggen dan in de EU en de VS, scheelt dat al gauw een pak euro’s. Tel daarbij ook hun flexibiliteit inzake prijs en de goede naam die de Turkse klinieken genieten.

[media-credit name=”© Cycling Man” link=”https://www.flickr.com/photos/tony709/” align=”aligncenter” width=”2048″]Istanbul skyline[/media-credit]

Vele oorlogen leiden tot specialisatie

Dat laatste is opmerkelijk genoeg vooral het gevolg van de vele oorlogswonden die in Turkse klinieken worden behandeld. Die hebben van het land een voorloper op vlak van plastische- en microchirurgie gemaakt. Het is de binnenlandse vraag die voor specialisering heeft gezorgd. Net als Rusland zich heeft gespecialiseerd in oogchirurgie en Iran in neuscorrecties.

Verder kan de sector ook rekenen op de steun van de overheid die van Turkije een van de drie belangrijkste globale bestemmingen voor het gezondheidstoerisme wil maken en dat tegen 2023. Bedrijven die dit soort toerisme in het buitenland propageren kunnen daarvoor op gulle subsidies van de staat rekenen.

De Turkse wet verplicht haarklinieken ook om elke operatie door een chirurg te laten uitvoeren. Wie tegen die regel zondigt, riskeert gevangenisstraf. Wat niet belet dat zich ook daar onregelmatigheden voordoen.

10 statistieken over kaalheid die elke man moet kennen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20