Waarom wordt HAARP, het beruchte onderzoeksinsituut in Alaska, gebruikt om naar asteroïden te kijken?

Wetenschappers hebben een voormalige Amerikaanse onderzoeksbasis, voor berucht voor complottheorieën dat die gebruikt werd om het weer te veranderen, gebruikt om het interieur van een asteroïde te bestuderen.

Waarom is dit belangrijk?

De High-Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), een onderzoeksbasis in Alaska die uitgerust is met 180 antennes, werd in de jaren 1990 gebouwd door de Amerikaanse marine en luchtmacht. De basis werd al snel het onderwerp van een reeks complottheorieën, onder andere dat die werd gebruikt om het weer te veranderen of om aardbevingen te veroorzaken. De realiteit is echter een stuk alledaagser. 

In het nieuws: HAARP, dat oorspronkelijk diende om onderzoek te doen naar een van de bovenste delen van de atmosfeer, wordt nu gebruikt om objecten in de ruimte te bekijken.

  • Tijdens een van de experimenten, uitgevoerd in december, werden radiogolven richting een asteroïde geschoten. Wetenschappers deden dat om het interieur van de ruimterots te bekijken.
  • Het doel van het onderzoek was om ooit een missie te ontwerpen die de aarde kan redden van asteroïden. Wetenschappers doen er de v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20