In Ninove heeft aantredend burgemeester Guy D’Haeseleer (Forza Ninove) onder grote belangstelling zijn ploeg van schepenen voorgesteld. Daarbij ook zijn plusdochter, Malika Sclacmender (Forza Ninove). Maar is zoiets toegelaten?
In het nieuws: Malika Sclacmender (20), de plusdochter van D’haeseleer, wordt schepen van Jeugd, Sport en Dierenrechten.
- D’haeseleer was eerst niet van plan om zijn plusdochter schepen te maken. Maar hij liet zich overhalen door partijgenoten, die hem wezen op het politiek talent van Sclacmender.
- Dat ruikt misschien sterk naar nepotisme, maar het is wel toegelaten. Het decreet ‘lokaal bestuur’ van de Vlaamse regering stelt dat aanverwanten in de eerste graad niet samen mogen zetelen in de gemeenteraad. Geen ouders en kinderen, broers en zussen of partners, dus. Maar aangezien Sclacmender een dochter is uit een eerdere relatie van D’haeseleers vriendin, is er geen formele band tussen de twee gemeenteraadsleden.
- Elders levert een familieband wel mogelijke verschuivingen op. Als Kurt De Loor (Vooruit) in Zottegem straks burgemeester wordt (en dat is als, want de onderhandelingen verlopen stroef), dan mag hij zijn broer Karl geen schepen maken, ook al kreeg Karl het tweede meeste stemmen op de Vooruit-lijst. Karl De Loor zal zijn zetel dus moeten afstaan.
- De regel is dus zeer eenduidig: als er geen formele band meer is, dan kan het wel. Zo merkt De Standaard op dat in het Limburgse Wellen Els Robeyns (Vooruit) waarschijnlijk weer burgemeester wordt. Als zij haar ex-vrouw Stéphanie Billen (Bruisend Wellen) tot schepen wil maken, dan kan dat.