VN-Secretaris-Generaal Guterres roept op tot gezamenlijke actie voor vreedzamere, duurzamere toekomst


Key takeaways

  • Guterres benadrukt in zijn nieuwjaarstoespraak de noodzaak van gezamenlijke actie voor een vreedzame en duurzame toekomst.
  • Dringende actie is nodig om een klimaatramp af te wenden.
  • Naties moeten hun uitstoot drastisch verminderen en overstappen op hernieuwbare energiebronnen.
  • Een collectief engagement van wereldleiders is cruciaal om een vreedzamere toekomst op te bouwen.

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft VN-secretaris-generaal António Guterres zijn zorgen geuit over de wereldwijde crises en benadrukt hij de noodzaak van gezamenlijke actie om een vreedzamere en duurzamere toekomst op te bouwen.

Oorlog en ongelijkheid gaan ongecontroleerd door

In 2024 bleven oorlogen wereldwijd onnoemelijk veel pijn, lijden en ontheemding veroorzaken. Ongelijkheid en verdeeldheid zijn wijdverspreid, waardoor de spanningen toenemen en het vertrouwen tussen landen afbrokkelt. De planeet heeft een decennium van toenemende hitte doorstaan, met de tien warmste jaren ooit in dit tijdsbestek. Dit geeft de onmiskenbare realiteit aan van de klimaatafbraak die zich voor onze ogen ontvouwt. Er moet dringend actie worden ondernomen om een catastrofe af te wenden, want de tijd dringt, aldus Guterres.

Een nieuw pad voorwaarts

Dit nieuwe jaar biedt landen een cruciale kans om een veiliger pad uit te stippelen door de uitstoot drastisch te verminderen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen actief te ondersteunen. Hoewel het een uitdaging is, is Guterres van mening dat deze verschuiving zowel essentieel als haalbaar is. Ondanks deze enorme uitdagingen zijn er ook sprankjes hoop. Activisten van alle leeftijden pleiten hartstochtelijk voor vooruitgang. Humanitaire hulpverleners overwinnen onvermoeibaar obstakels om hulp te bieden aan de meest behoeftigen. Ontwikkelingslanden streven naar financiële en klimaatrechtvaardigheid, terwijl wetenschappers en vernieuwers baanbrekende vooruitgang boeken voor de mensheid.

Een collectief engagement

De goedkeuring van het Pact voor de Toekomst door de wereldleiders in september betekent een collectieve verbintenis om een vreedzamere toekomst op te bouwen, stelt Guterres. Dit pact streeft naar ontwapening en conflictpreventie, hervorming van mondiale financiële systemen met het oog op inclusiviteit, meer kansen voor vrouwen en jongeren, waarborgen om menselijk welzijn voorrang te geven boven bedrijfswinsten en algoritmische controle, en handhaving van de fundamentele beginselen die zijn vastgelegd in de mensenrechten, het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties.

Een nieuw begin

Guterres concludeert dat 2025 onzekerheden met zich mee brengt, maar een belofte blijft standvastig: om samen te werken met degenen die zich inzetten voor een rechtvaardigere, stabielere, vreedzamere en gezondere toekomst voor iedereen. Samen kunnen naties een nieuw begin inluiden, niet als verdeelde entiteiten maar als een verenigde wereldgemeenschap, aldus de VN-secretaris-generaal.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.