De Gucht eist reactie van Europa over Spanje

Karel De Gucht (Open Vld) heeft fel uitgehaald naar de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk. Hij vindt dat de Europese Unie niet de andere kant mag blijven opkijken als het over Spanje gaat. “Wij hebben felle kritiek als Rusland z’n oppositieleiders opsluit. Als je het hoge woord wil voeren over mensenrechten, kan je niet zwijgen over Spanje.”

De Vlaamse liberaal Karel De Gucht staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen. Dat doet hij ook niet in de zaak van de Catalanen en Spanje. Daar escaleerde de situatie compleet, en zitten momenteel negen ministers van de Catalaanse regering in de cel. De centrale regering in Madrid, onder leiding van de Spaanse conservatieve premier Mariano Rajoy nam alle macht over van de deelstaat. De Catalaanse leiders riskeren tot 30 jaar celstraf. “Europa kan niet aan de kant blijven staan, de leiders van Europa moeten zich uitspreken”, zo reageert De Gucht bij Radio 1 in De Ochtend. “Het is aan de president van de Europese Commissie en de voorzitter van de Europese Raad om daar op te reageren.” “Je kan je toch ernstige vragen stellen bij het soort straffen dat op deze misdrijven gezet wordt, en de totale celstraf die de Catalaanse verkozen leiders boven het hoofd hangt. Net zoals je je vragen kan stellen over verkozen regeringsleden die achter de tralies gezet worden. Dat is niet normaal bij een goed werkende democratie”, zo zegt De Gucht.

“Wat zeggen we over Rusland?”

Volgens de voormalige Europees Commissaris is het de geloofwaardigheid van Europa zelf die op het spel staat. “Iedere keer dat de oppositieleider Alexei Navalny in Rusland protesteert, en hij vervolgens weer een paar weken in de cel verdwijnt, schreeuwen we moord en brand tegen Rusland. Maar dat doen we nu dan niet? Als je het hoge woord wil voeren over mensenrechten, dank kan je hier toch niet over zwijgen? Ook een democratie moet zich aan een aantal spelregels houden.” De Gucht wil dus dat Europa de handschoen opneemt. “Europa zou moeten bemiddelen. Maar het is natuurlijk erg moeilijk als één van beide partijen daar absoluut niet van wil weten”, zo zegt De Gucht. De Catalaanse leiders, met Carles Puigdemont op kop, roepen al weken de EU op om te komen bemiddelen. Maar het is Rajoy die daar niets van wil weten, en het conflict herleidt tot een “puur juridische, interne Spaanse aangelegenheid”. Daarmee zit De Gucht volledig op de lijn van de Belgische vice-premier Jan Jambon (N-VA), die dit weekend “vragen had over de houding van Spanje”. Spanje reageerde daarop woest. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik het daarmee eens ben”, zo stelt De Gucht. Over de houding van de Belgische regering is De Gucht wel voorzichtig. “België moet niet de eerste zijn die zich hierover moet uitspreken. Omdat we net diegene zijn die hier de vijf gevluchte Catalaanse regeringsleiders op ons grondgebied hebben. Daartegen loopt een gerechtelijke procedure waar de regering zich niet moet over uitspreken. Dat is de scheiding der machten”, zo zegt De Gucht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20