Guayabera verovert Europa

Nieuwe trend op de sigarenbeurs van het 15de Festival del Habano in Cuba: Cohiba lanceert de car humidor. Verstandig, want waar mag je wettelijk nog roken? Niet meer op het werk, in cafés of op restaurant, maar nog wel in je eigen auto! Ook hot op de beurs in Havana: de guayabera, het traditionele katoenen hemd dat de Cubanen op de sigarenplantages dragen. Het hemd is ideaal bij warm weer en heeft aan de voorkant vier grote zakken die je vanzelfsprekend kan vullen met… sigaren!

Dat Italianen geboren worden met een bijzonder gevoel voor schoonheid, blijkt ook uit de aangepaste ontwerpen van de guayabera door de Italiaanse designer Luca Corradi. Hij stelde op de sigarenbeurs zijn verbeterde versie van de traditionale Cubaanse guayabera voor. ‘We hebben dit historische kledingstuk meer gebaseerd op een Europese snit. De stoffen komen uit Italië, maar we laten ze hier in Havana maken. Al onze guayaberas zijn handgemaakt door Cubaanse vrouwen die dat al jaren doen met behulp van oude stikmachines zodat je de authentieke stiksels ziet op deze hemden’, legt ontwerper Luca Corradi uit.

De Italianen maken een ‘old style’ versie van de guayabera onder de merknaam Robaina en een meer modernere variant onder de vlag van Cohiba Atmosphere. De prijzen voor hun hemden variëren tussen de 100 en de 130 euro. ‘We hechten ook een groot belang aan de natuurvriendelijkheid van onze hemden. Zo zijn ze bio-afbreekbaar, worden ze duurzaam gemaakt en zonder chemicaliën gewassen’, aldus Luca Corradi. (JCV)

www.castaldini.net

www.bonghab.com

Meer