De gruwelijke jacht op albino’s

Bijgeloof levert in Afrika een enorme bijdrage tot de gruwelijke handel in lichaamsdelen. Dat schrijft het magazine The Economist. Vooral albino’s zijn daarbij vaak het doelwit.

In Tanzania, waar albino’s nochtans ooit een gemakkelijk doelwit waren, is men er echter dankzij een strenge aanpak in gelukt het probleem terug te schroeven. Albino’s worden in Afrika met bijzonder veel vooroordelen geconfronteerd. Al eeuwen heerst het geloof dat albino’s behekst zijn. In sommige Afrikaanse regio’s werden albino’s bij hun geboorte onmiddellijk gedood. Die gewoonte bestaat niet meer, maar de albino’s worden nog met tal van andere problemen geconfronteerd. Op school worden ze vaak het slachtoffer van pesterijen en worden ze geïsoleerd. Ook blijkt het bijzonder moeilijk om een baan te vinden. Vaak worden albino’s gedwongen als ongeschoolde arbeidskrachten op de velden te werken, waar blootstelling aan de zon tot een vroegtijdige dood leidt.

Aids

Vrouwelijke albino’s lopen een groter risico verkracht te worden. Volgens het volksgeloof kan aids immers door seks met een albino vrouw worden genezen. Bovendien worden albino’s vaak vermoord omdat hun beenderen goud zouden bevatten of magische krachten zouden hebben. Er lijkt ook weinig gedaan te worden om het probleem aan te pakken. De politie is slecht opgeleid en heeft vaak zelf een vooroordeel tegen de slachtoffers. In sommige Afrikaanse regio’s durven albino’s dan ook niet meer hun woning te verlaten. Uitzondering is Tanzania, waar zogenaamde albino-jagers zwaar worden bestraft. Bovendien kregen vele albino’s van de politie een mobiele telefoon, zodat ze in geval van nood alarm kunnen slaan. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20