Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Grootste textielbedrijf ter wereld remt robotisering af

Logo Business AM

08/01/2018 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Textielproducent Crystal Group uit Hongkong wil de volgende jaren zijn personeelsbestand in Bangladesh en Vietnam met ruim 10 procent uitbreiden. Vermoed wordt vaak nochtans dat deze arbeid tot de functies zouden behoren die het snelst door robotisering zou worden vervangen.

Andrew Lo, chief executive van Crystal Group, zegt echter dat zachte materialen voor robots een bijzonder grote uitdaging vormen. De topman betoogt daarbij dat machines in groeimarkten op het gebied van kosten bovendien onmogelijk tegen goedkope handenarbeid kunnen opboksen. “Uitvindingen zoals de Sewbot van het bedrijf Softwear Automation vertegenwoordigen interessante ontwikkelingen en zullen zeker een impact hebben,” erkent Lo. “Voorlopig lijken de naairobots in lageloonlanden echter niet te kunnen concurreren met de menselijke arbeid.” Crystal Group, de grootste kledingproducent van de wereld, wil zijn ateliers vooral uitbreiden in Bangladesh, Cambodja, Sri Lanka en Vietnam. Daar kunnen de bedrijven immers ontsnappen aan de snel stijgende Chinese lonen. Deze alternatieve productievestigingen vertegenwoordigen bij Crystal Group inmiddels al twee derde van de totale omzet. Lo wil het aandeel van de productie buiten China nog verder opdrijven. China is momenteel met een wereldwijd aandeel van meer dan 30 procent in de internationale textielsector de grootste producent. “In Zuid-Chinese fabrieken moeten echter inmiddels al lonen van meer dan 700 dollar per maand worden betaald,” betoogt Lo. “Dat is veel meer dan in Vietnam, waar tussen 300 dollar en 350 dollar moet worden betaald. In Bangladesh worden zelfs maandlonen van 150 dollar tot 200 dollar gehanteerd.” Het bedrijf wil de opbrengsten van zijn recente beursintroductie in Hongkong, waarbij een bedrag van 490 miljoen dollar werd opgehaald, dan ook gebruiken om zijn groei buiten China verder te zetten.

Fast fashion

Palaniswamy Rajan, chief executive van het Amerikaanse Softwear, erkent dat zijn robots louter op kostengebied niet met goedkope arbeidskrachten in landen zoals Bangladesh kunnen concurreren. “Verdere ontwikkelingen zullen het belang van de robots echter doen toenemen,” meent hij. Hij verwijst daarbij naar de ontwikkelingen in de fast fashion. Daar pogen de retailers de productietijden in te korten en de productie dichter bij de consument te brengen. Een automatisering in Bangladesh lijkt volgens Rajan niet veel zin te hebben omdat er steeds nog belangrijke budgetten voor transport moeten worden voorzien. “Dat wordt echter heel anders wanneer de productie in het land van de eindgebruiker gebruikt,” zegt Rajan. “Op dat ogenblik moet geen invoer en transport meer worden betaald. Bovendien zullen de producten sneller op de markt kunnen worden gebracht.” Softwear hoopt zijn eerste geautomatiseerde productielijnen binnen een periode van twaalf tot achttien maanden te kunnen lanceren. Vooral een correcte instelling van de technologie om de eerste stappen van het productieproces feilloos af te kunnen werken, vormt daarbij volgens Rajan de grootste uitdaging. Toch meent Rajan dat automatisering ook over twintig jaar maximaal slechts een kwart van de wereldwijde productie zal vertegenwoordigen. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO