Grootste oliebedrijf van Europa kijkt naar TikTok om imago op te krikken

Grootste oliebedrijf van Europa kijkt naar TikTok om imago op te krikken
Deze foto, genomen op 15 november 2021, toont de buitenkant van de Shell-raffinaderij in Pernis, deelgemeente Rotterdam. — foto: Getty Images

De in Londen gevestigde olie- en gasgigant Shell probeert met een charmeoffensief op de sociale media een jonger en groener publiek aan te spreken. Zo zoekt het bedrijf al sinds het einde van vorige maand iemand om zijn TikTok-kanaal te beheren. Shell is overigens niet het enige energiebedrijf dat naar manieren zoekt om zijn imago bij ‘the kids’ bij te spijkeren.

Shell zoekt een waar “TikTok-expert”, die gepassioneerd is door het videoplatform en het audiovisuele medium in het algemeen. De kandidaat moet van de fossiele brandstofgigant “een [van] de beste content creators op TikTok” maken, aldus de functieomschrijving. Hij of zij dient zich in Londen te vestigen (of beter: er al wonen) en moet de drijvende kracht worden achter de “algemene strategie en visie” voor het Shell-merk op TikTok. Concreet houdt dat onder meer in: berichten over de groei van het online publiek, en samenwerken met andere videomakers en influencers.

“Je begint aan een nieuw verhaal dat wereldwijd (de leden van) generatie Z zal helpen om op een boeiende manier de mogelijkheden van de energietransitie en de rol en ambitie van Shell daarin te begrijpen”, zo luidt de LinkedIn-vacature.

Het is niet de eerste keer dat Shell op jongeren gerichte sociale mediacampagnes opzet. Zo bracht het energiebedrijf in 2017 een muziekvideo met internationale sterren, zoals Oscar-winnares Jennifer Hudson, uit. Het ging daarin over de groene energie-initiatieven die overal ter wereld worden ondernomen.

Positieve uitstraling voor fossiele brandstofgiganten

Shell is niet de enige fossiele brandstofreus tijdens die tijdens de energiehausse focust op zijn sociale media-tak om zichzelf een positiever uitstraling te geven. Zo heeft in het Verenigd Koninkrijk olie- en gasgigant BP van midden juni tot 5 juli meer uitgegeven aan Facebook-advertenties in de categorie “politieke of sociale kwesties” dan enige andere organisatie. Dat schrijft de Britse zakenkrant de Financial Times.

De reclamecampagnes van BP die sinds het begin van de Oekraïne-oorlog werden gelanceerd, bevatten slogans als “We’re backing Britain” en “Home grown energy“. Andere promoten dan weer “olie en gas uit de Noordzee”, en het “plan van het VK om de energievoorziening op lange termijn veilig te stellen”.

Who Targets Me, een Britse organisatie die politieke reclame op sociale media controleert, merkte op dat vóór de inval van Rusland in Oekraïne, de advertenties van BP vooral gericht waren geweest op groene energie.

Ook bedrijven als Chevron in de VS, en zelfs het American Petroleum Institute, een handelsorganisatie die meer dan 600 leden in de olie- en gasindustrie vertegenwoordigt, hebben tijdens de energiecrisis soortgelijke politieke PR-campagnes gelanceerd.

Averechts effect

Sommige pogingen van Shell om zijn groene initiatieven te promoten hebben echter een averechts effect gehad. Zo oordeelde in augustus vorig jaar een Nederlandse reclamewaakhond dat de “koolstofneutrale” reclamecampagne van het bedrijf, waarin de consumenten werd verteld dat zij de koolstofuitstoot van hun brandstofaankopen konden compenseren, misleidend was.

Het ging om advertenties die op achterkant van tankwagens te zien waren, aldus Het Financieele Dagblad. Shell bood erin klanten aan per liter getankte brandstof een cent extra te betalen. Het geld zou dan door Shell gebruikt worden om, bijvoorbeeld, bomen aan te planten. Dat daarmee de CO₂-uitstoot volledig werd gecompenseerd, kon het oliebedrijf volgens de reclamewaakhond niet bewijzen.

Qatar

Meer Shell: recent raakte overigens bekend dat de olie- en gasgigant de jongste internationale onderneming is die een belang neemt in ’s werelds grootste project voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Qatar.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.