Grootste dreiging van cyber-misdaad komt van binnen uw bedrijf

Ook uit het email-patroon van de werknemer kunnen belangrijke aanwijzingen van malafide bedoelingen worden afgeleid. Dat zegt het bedrijf RedOwl Analytics, ontwikkelaar van een software-programma dat werkgevers toelaat opmerkelijke wijzigingen in de online communicatie-gewoontes van hun medewerkers te identificeren.

Het bedrijf zegt met zijn programma het gevaar op cybercriminaliteit sterk te kunnen beperken. Uit een studie van Intel Security is recent nog gebleken dat datalekken voor 43 procent te wijten zijn aan eigen werknemers. Onder meer grote internationale banken en defensiebedrijven zouden de technologieën van RedOwl inmiddels al hebben geïmplementeerd. “Het is met een software-analyse perfect mogelijk om vooraf te voorspellen dat een werknemer zich mogelijk aan frauduleuze praktijken – zoals handel met voorkennis of de diefstal van intellectuele eigendom – zal schuldig maken,” benadrukt Brian White, chief operating officer van RedOwl Analytics. “Het is niet noodzakelijk om de reële content van de email te raadplegen om aanwijzingen van fraude te kunnen vinden. Onder meer een abrupte overstap naar een andere taal kan een belangrijke aanwijzing van malafide plannen vormen.”

Personeelsverloop

“Dat geldt ook voor een plotse verstoring van de oude balans tussen externe en interne emails, waardoor mogelijk immers nieuw loyaliteiten buiten de onderneming kunnen worden vermoed.” “Zelfs het tijdstip van online activiteit kan een belangrijke aanwijzing vormen,” zegt White nog. “Werknemers die opmerkelijk vroeg op kantoor aanwezig zijn of tot laat in de avond blijven werken, kunnen van een grote inzet getuigen, maar zouden evengoed rustige ogenblikken kunnen uitzoeken om informatie te kunnen stelen.” “Iedere werknemer heeft een eigen dagelijkse routine. Onze software zoekt naar aanwijzingen die van deze normen afwijken.” Tom Sorell, professor ethiek aan de Warwick University, zegt dat bedrijven geen privacy-inbreuken plegen wanneer de technologie wordt ingezet tegen mogelijke criminele daden. Het programma van RedOwl kan echter ook achterhalen of werknemers van plan zouden zijn het bedrijf te verlaten. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20