De Zweedse rederij Stena is niet langer geïnteresseerd om het cruiseschip Global Dream, dat op de scheepswerf van de MW-Werften Gruppe in Duitsland op een verdere afwerking ligt te wachten, over te nemen. Dat heeft de curator van de failliete Duitse scheepsbouwer gemeld. Daarmee wordt de toekomst van de Global Dream bijzonder onzeker. Het wordt immers steeds meer twijfelachtig of het schip nog bij MW-Werften verder zal worden voltooid.
Maar een dergelijke uitkomst zou ook een mogelijke doorstart van de werf in het gedrang kunnen brengen. Bovendien zou met een zwaar verlies rekening moeten worden gehouden. Sommige partijen zeggen zelfs te vrezen dat de Global Dream uiteindelijk mogelijk nauwelijks iets meer dan zijn schrootwaarde zou kunnen opbrengen.
Genting
De Global Dream moest met een capaciteit van bijna tienduizend passagiers het grootste cruiseschip van de wereld worden. Het schip werd gebouwd in opdracht van de Aziatische rederij Genting Hongkong, die tegelijkertijd ook eigenaar was van scheepsbouwer MW-Werften.
De Aziatische maritieme groep en haar Duitse scheepsbouwer slaagden er echter niet de coronacrisis te overleven. Daardoor bleef de Global Dream grotendeels afgewerkt op de scheepswerf in de Oost-Duitse kuststad Wismar achter. Er werd echter gezocht naar een partij die het schip verder zou kunnen laten voltooien.
Het resterende werk aan het cruiseschip zou de tijdelijke bewindvoerders voldoende tijd moeten gunnen om de nodige middelen en partijen samen te brengen om op de scheepswerf nieuwe activiteiten aan te trekken. Een transfermaatschappij zorgde ervoor dat het grootste gedeelte van het personeel aan de slag kon blijven tot een definitieve oplossing zou worden gevonden.
Curator Christoph Morgen had eerder gemeld dat de Zweedse rederij Stena Line mogelijk interesse zou tonen om de afwerking van de Global Dream verder te financieren, maar nu blijkt die maritieme groep afgehaakt te hebben.
Azië
De redenen voor de beslissing van Stena om zich terug te trekken, moeten volgens de curator in Azië gezocht worden. Daarbij verwijst hij naar de Maleisische miljardair Lim Kok Thay, de voormalige eigenaar van Genting Hongkong. Thay heeft immers aangekondigd met Resorts World Cruises een opvolger voor zijn failliete Aziatische cruisemaatschappij te lanceren.
Dat zou bij Stena niet in goede aarde zijn gevallen. Bovendien wordt gewezen naar het strenge Covid-beleid dat in China wordt gehanteerd en waardoor er grote onzekerheid over de cruisemarkt in het Aziatische land is ontstaan.
Richard Meyer, Duits minister van Economie, wees erop dat het afhaken van Stena belangrijke gevolgen kan hebben voor de 1.500 werknemers die nu nog altijd bij de transfermaatschappij in dienst zijn. Hun arbeidsovereenkomst loopt immers eind juni af.
Indien er tegen die datum geen oplossing is gevonden, dreigt een collectief ontslag. De curator heeft weliswaar nog niet alle hoop opgegeven alsnog een opdrachtgever te vinden die de Global Dream in Wismar verder zou willen laten afwerken, maar hij gaf zelf toe dat die kans steeds kleiner wordt.
Hij wees er daarbij op dat er wellicht ook zal moeten worden uitgekeken naar een geïnteresseerde partij die het cruiseschip voor een verdere afwerking naar een andere locatie wil laten overbrengen. Anders dreigt een mogelijke verschroting.
(kg)