Gebruiken we binnenkort miljard jaar oud grondwater als energiebron?

Onderzoekers vonden deze zomer grondwater van zo’n 1,2 miljard jaar oud in Zuid-Afrika. Hoewel dat geen record is (in 2016 werd een bron van 2 miljard jaar oud gevonden), denken ze dat deze nieuwste ontdekking belangrijk kan zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Wetenschappers zoeken continu naar nieuwe grondstoffen om de onverzadigbare honger naar energie te stillen. Maar door diep onder de aardkorst naar grondwater te zoeken, wordt ook meer ontdekt over het verre verleden van onze planeet.

De essentie: Het grondwater werd ontdekt op een diepte van zo’n 3 kilometer binnen de goud- en uraniummijn Moab Khotsong. Wetenschappers denken dat ze er nieuwe inzichten kunnen verwerven over hoe de aardkorst energie opslaat.

  • Een van de onderzoekers die het grondwater ontdekte, Oliver Warr, vertelde aan Wetenschap in beeld dat het water veel waterstof en helium zou bevatten. Beide stoffen kunnen gebruikt worden in de industrie.
  • Bovendien zou de ontdekking mogelijk aantonen dat miljarden jaren oud grondwater vaker voorkomt dan vroeger werd gedacht. Dat vermelden de onderzoekers in een paper die in het vakblad Nature werd gepubliceerd.
  • Ook zou de ontdekking gevolgen kunnen hebben voor de zoektocht naar buitenaards leven. Het is bijvoorbeeld al langer bekend dat er ooit oceanen op Mars waren. Als water miljarden jaren lang ondergronds kan blijven bestaan, is de kans dus ook groter dat zich onder de oppervlakte van de rode planeet nog reservoirs bevinden.
  • Verder kon er radiogeen neon, argon, xenon en een nieuw ontdekte isotoop van krypton gevonden worden in het water. Door de verschillende concentraties van die stoffen te meten, kunnen onderzoekers bepalen hoe lang het water zich al in het gesteente bevindt.

Opvallend: De onderzoekers hebben vooral interesse in de waterstof en helium die zich in het grondwater bevinden.

  • Indien er zich grote hoeveelheden waterstof ondergronds bevinden, zou het immers gebruikt kunnen worden in een reeks industrieën. De productie van het goedje is immers nog zeer duur en gebeurt meestal nog op een vervuilende manier.
  • Ook de aanwezigheid van helium is van grote interesse. De bekende voorraden op aarde beginnen immers stilaan leeg te lopen. En dat is slecht nieuws, aangezien de stof wordt gebruikt in een groot aantal sectoren, zoals de ruimtevaart en de computerindustrie.

(bg)

Meer