Voor de kust van Groenland verrijst een groot en ambitieus, duurzaam energieproject. Het gaat om een windmolenpark met een capaciteit van 1,5 gigawatt. De elektriciteit van het windpark wordt op locatie gebruikt om groene waterstof en ammoniak te produceren. Dat zal gebeuren op de zogeheten P2XFloater van bedrijf H2Carrier, een drijvende waterstof- en ammoniakfabriek.
H2Carrier prijst de P2XFloater aan als ’s werelds eerste drijvende ammoniakfabriek die groene ammoniak kan produceren op industriële schaal. Het grote voordeel van het schip is dat er geen land aangeschaft of gehuurd hoeft te worden. Daarnaast is de drijvende ammoniakfabriek mobiel en kan dus naar die plekken varen waar groene energie het goedkoopst is, ook per seizoen.
Ammoniak wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals kunstmestproductie. Dat proces gaat echter gepaard met veel emissies. Naar schatting zorgt ammoniakproductie voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Al drijvend ammoniak produceren
De P2XFloater wint zeewater dat aan boord wordt gezuiverd. Dit water wordt vervolgens gebruikt in de elektrolyse-installaties aan boord, die groene waterstof produceren. De waterstof wordt vervolgens gecombineerd met stikstof (dat uit de lucht wordt gewonnen) en gesynthetiseerd in een ammoniakgenerator. Zo ontstaat groene ammoniak, dat aan boord kan worden opgeslagen.
Met een mechanische arm en slang kan de groene ammoniak vervolgens overgeheveld worden naar andere, kleinere schepen, die het vervolgens over de hele wereld kunnen transporteren. Mårten Lunde, CEO van H2Carrier, in een persbericht: “Industrieel gebruik van ammoniak gaat gepaard met significante hoeveelheden CO2-uitstoot. Met de P2XFloater bieden we een emissievrij alternatief.”
Groene ammoniak
H2Carrier slaat voor dit project de handen ineen met het Groenlandse windturbinebedrijf Anori. De bedrijven ondertekenden onlangs een intentieverklaring om het project te realiseren. Een tijdlijn is vooralsnog niet bekend. Nicolai Fossar Fabritius, voorzitter van de raad van bestuur van Anori, in hetzelfde persbericht: “Momenteel wordt slechts 1 procent van alle ammoniak geproduceerd met behulp van hiernieuwbare energiebronnen. Dat moet snel anders als we de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs willen behalen.”