Groene waterstofproductie op Noordzee: “Energietransitie kan sneller, goedkoper en schoner”

RWE, Duitslands grootste energieproducent, en onafhankelijke petroleumproducent Neptune Energy zullen samen een demonstratieproject voor groene waterstof in de Nederlandse Noordzee op poten zetten. Het H2opZee-project moet er komen tegen 2030. Een elektrolysecapaciteit van 300 tot 500 megawatt (MW) moet offshore-windenergie omzetten in waterstof.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof geldt als grote belofte voor een duurzame toekomst. Maar momenteel is het overgrote deel van de productie ervan gebaseerd op fossiele brandstoffen, wat grijze waterstof wordt genoemd.

Dat nieuws melden Reuters en CNBC.

In een verklaring stipten de bedrijven dinsdag aan dat H2opZee in twee fasen zal worden ontwikkeld. In de eerste fase zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd, terwijl de tweede fase gericht zal zijn op de realisering. Het is de bedoeling dat het project, dat gesteund wordt door de Nederlandse regering, vóór 2030 klaar is.

Geen nieuwe pijpleiding

Waterstof is een gamechanger in de decarbonisatie van energie-intensieve sectoren, en H2opZee is een van ’s werelds eerste projecten van deze aard en omvang”, betoogde Sven Utermöhlen, CEO van RWE Renewables voor offshore windenergie.

Waterstof kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse, waarbij een elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die bij dit proces wordt gebruikt afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind- of zonne-energie, wordt dit groene waterstof genoemd.

Volgens de ondernemingen zou H2opZee groene waterstof produceren met behulp van windenergie op zee. Waterstof uit het project zal dan aan land worden gebracht via een bestaande pijpleiding, die een capaciteit heeft van 10 tot 12 gigawatt (GW).

“De energietransitie kan sneller, goedkoper en schoner als we de bestaande gasinfrastructuur integreren in nieuwe systemen”, liet Lex de Groot, in Nederland directeur van Neptune Energy, optekenen door CNBC. “Deze infrastructuur is technisch geschikt. Daardoor (…) is er geen nieuwe pijpleiding op zee nodig en hoeft er geen nieuwe aanlanding door het kustgebied te worden gemaakt.”

40 GW aan groene waterstofelektrolysercapaciteit

Hoewel er in bepaalde businesskringen opwinding heerst over het potentieel van groene waterstof, is het overgrote deel van de waterstofproductie momenteel ‘grijs’, want gebaseerd op fossiele brandstoffen.

Productie van groene waterstof vreet elektriciteit en is dus peperduur. Christian Bruch, CEO van Siemens Energy, liet daarom vorig jaar optekenen dat er “op dit moment geen commerciële argumenten” zijn voor het gebruik van groene waterstof.

De energie-analisten van Wood MacKenzie zien het echter rooskleuriger in. Zo zullen, naar verwachting, de kosten van de productie van groene H2 dalen naarmate de technologie verbetert. Ook de kosten van hernieuwbare elektriciteit zullen lager worden, meent het adviesbureau. Dat zou producenten ertoe aanzetten over te schakelen op de schone energiebron.

Bovendien heeft de Europese Commissie plannen om 40 GW aan groene waterstofelektrolysercapaciteit te installeren in de Europese Unie tegen het jaar 2030. En ook in Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en … Vlaanderen zitten projecten in de pijplijn met de ‘energiedrager van de toekomst’ als focus.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.