“Groene waterstof dreigt de gemiste kans van de energietransitie te worden”

“Groene waterstof dreigt de gemiste kans van de energietransitie te worden”
Marco Alverà (voormalig Snam-CEO) in 2019 ~ foto: Getty Images

Europa zal zijn doelstellingen voor de productie van hernieuwbare waterstof niet halen, tenzij de kloof tussen “actie en ambitie” wordt gedicht. Daarom dienen in de komende jaren veel waterstofprojecten op grote, industriële schaal goedgekeurd. Dat oppert de voormalige topman van Snam, het bedrijf dat het Italiaanse gastransportnetwerk in handen heeft.

Waarom is dit belangrijk?

In een in mei aangekondigd plan heeft de Europese Commissie gezegd te streven naar een extra productie van 15 miljoen ton hernieuwbare waterstof tegen 2030, bovenop de 5,6 miljoen ton die al in het kader van een eerder initiatief was gepland. De helft van 20 miljoen ton zal in eigen land worden geproduceerd en de rest zal worden ingevoerd.

De 46-jarige Marco Alverà, die eerder dit jaar Snam – een van ’s werelds grootste exploitanten van energie-infrastructuur – verliet, werd geïnterviewd door de Britse zakenkrant de Financial Times.

Alvèra zei dat er nu best vaart gemaakt wordt met de productie van groene waterstof als de industrie haar doelstelling van 20 miljoen ton H2 in omloop tegen 2030 – het equivalent van 70 miljard kubieke meter gas – wil halen. “De kloof tussen actie en ambitie wordt steeds groter”, betoogde Alverà. “We zullen er nooit komen, als we geen beleid hebben en de beslissingen om te investeren niet nemen.”

De Russische oorlogsvoering in Oekraïne heeft de EU aangezet tot een versnelde invoering van alternatieven voor fossiele brandstoffen. Deze streeft zij ook na in het kader van de ‘Green Deal’-klimaatdoelstelling om tegen 2050 een netto-nulkoolstofuitstoot te bereiken.

Grote investeerders willen duidelijkheid

Groene waterstof wordt geproduceerd uit de elektrolyse van water, met behulp van elektriciteit uit wind- of zonne-energie. Het proces produceert geen kooldioxide bij verbranding. Daardoor menen wetenschappers en bedrijfsleiders dat het zou kunnen helpen om enkele van de vuilste energieproblemen in de wereld op te lossen.

In Europa moet echter nog steeds een echt groot waterstofproject worden goedgekeurd – ook al jagen intussen veel kapitaalkrachtigen op investeringen in schone energie. Analisten zeggen dat er nog meer steun vanuit de politiek en meer duidelijkheid over de regels vereist is om grote investeerders aan te trekken.

De Europese Commissie heeft onlangs documenten gepresenteerd over de criteria waaraan de productie van waterstof moet voldoen om als “hernieuwbaar” te worden beschouwd. Met name een richtlijn die in 2027 van kracht wordt – het gebruik van groene energie in hetzelfde uur als ze geproduceerd wordt – baart de sector nog zorgen.

Ook verscheen enkele maanden geleden een studie waarin door Britse wetenschappers werd beweerd dat waterstof de planeet veel meer zou opwarmen dan eerder werd gedacht. Al deze onzekerheid helpt uiteraard niet bij het aantrekken van investeringen.

Contracts for difference

“Niemand neemt de definitieve investeringsbeslissingen”, aldus nog Alverà. “Om tot een definitieve investeringsbeslissing te komen heb je een ‘bankable’ project nodig. En voor een rendabel project heb je het beleid, het kapitaal en de bedrijven nodig om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”

Alverà zei dat de EU het eens moet worden over een norm voor groene waterstof en contracten ter verrekening van verschillen (‘contracts for difference’) moet invoeren. Dat is een mechanisme dat gebruikt wordt om de opwekking van duurzame energie te steunen door een minimumprijs te garanderen.

In een deze week gepubliceerd rapport waarschuwt DNV, een technisch adviseur van olie- en gasbedrijven, dat waterstof het risico loopt de “grote gemiste kans van de energietransitie” te worden, als er geen ondersteunend beleid komt.

Investering in Duitse gasterminal

Alverà lanceert overigens een nieuw schone-energiebedrijf, Zhero. De eerste investering van deze onderneming zou in een enorme gasterminal in de Duitse noordelijke zeehaven Wilhelmshaven zijn. (mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.