Premier Alexander De Croo hekelt de manier waarop de Verenigde Staten – via de nieuwe subsidies van de Inflation Reduction Act – grote bedrijven probeert te overhalen om van de EU naar Amerika te verhuizen.
“Groene subsidiewet lokt Europese bedrijven naar VS”: De Croo dringt aan op counteroffensief EU

Waarom is dit belangrijk?
Er lijkt een nieuwe subsidie-oorlog in de maak tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. De inzet: grote industriële bedrijven.In het nieuws: De Croo beschuldigt op een meeting van de Europese fractie Renew Europe de VS ervan met een “agressieve campagne” Europese bedrijven, waaronder ook Belgische, te lokken met de lekkere subsidies van de Inflation Reduction Act (IRA), zo schrijft de Financial Times. Dankzij het FT-bericht heeft die kritiek zeker ook Washington bereikt.
Waar het om draait: De Inflation Reduction Act (IRA) is het kolossale pakket klimaatmaatregelen van de regering-Biden, dat goed is voor bijna 400 miljard dollar aan steunmaatregelen voor investeringen in groene energie, waaronder elektrische auto’s. Maar volgens critici uit de EU ruikt de wet naar America First-protectionisme.
De details:
- “De VS, onze partner . . . ze bellen onze industrie. En ze zeggen: waarom investeren jullie in Europa? Jullie moeten naar de VS komen. Duitse en Belgische bedrijven worden op een zeer agressieve manier gebeld met de boodschap: ‘Investeer niet in Europa, wij hebben iets beters'”, zo verklaarde De Croo op het seminar van Renew, waar ook Solvay-topvrouw Ilham Kadri aanwezig was.
- De Croo zegt aan de FT nog “dat de Amerikanen zich heel goed bewust waren van de impact die de Inflation Reduction Act op Europa zou hebben”.
Het bredere verhaal: De EU lijkt de Amerikaanse subsidieregeling, die sinds kort van kracht is, op twee manieren te willen counteren:
- Een EU-VS Taskforce moet de grootste ergernissen wegnemen, bijvoorbeeld door de Amerikaanse subsidies deels open te stellen voor bedrijven die in Europa actief zijn.
- Daarnaast dringt onder meer De Croo aan op een gezamenlijke EU-reactie, via een Europese variant van de Amerikaanse subsidiewet. Kadri zou op het seminarie opgeroepen hebben tot een “Europese IRA”.
De persoonlijke inzet: Het is niet de eerste keer dat De Croo pleit voor een Europees antwoord in het geopolitieke machtsspel. Dat deed hij ook al in het energiedossier. Daarmee krikt hij zijn “Europees imago” op.
(as)