Groen moet erkennen dat het verkiezingsresultaat “niet goed was”, positie van De Sutter nog onzeker

Na de kritiek van parlementslid Celia Groothedde (Groen) op de leiding van haar partij, komt er nu toch wat introspectie. Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout erkende voor het eerst dat Groen het toch niet zo goed had gedaan.

Genoteerd: Vaneeckhout blijkt dan toch “niet blind” te zijn voor de verkiezingsuitslag.

  • Groen haalde een slecht verkiezingsresultaat. In het Vlaams parlement ging de partij van 14 naar 9 zetels. In Limburg dook de partij zelfs onder de kiesdrempel. Bij de partijtop was vorige week vooral veel positivisme te horen.
  • Ook Vaneeckhout klinkt in eerste instantie positief, in een interview met Knack. Hij was aanvankelijk “een stukje opgelucht” omdat de partij in totaliteit niet onder de kiesdrempel dook. “Er was fierheid”, geeft hij zelfs aan.
  • Maar dan komt er toch introspectie. “Anderzijds zijn we ook niet blind: dit was niet goed”. Kopstuk Wouter Devriendt liet eerder weten dat “Groen meer moet zijn dan gender en Gaza”. Vaneeckhout verduidelijkt die uitspraak nu: “Het is tijd om Groen te verbreden. We zijn bezig met een gespreksronde bij middenveldorganisaties. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober zullen we fundamentele debatten voeren”.
  • Groothedde, die heel wat kritiek had op haar voorzitters, vond dat Vaneeckhout en Nadia Naji niet hoeven op te stappen “als het roer maar wordt omgegooid”. Vaneeckhout reageert droogjes: “Het is me niet duidelijk in welke richting het roer volgens haar om moet”.
  • “De voorzittersverkiezingen zijn gepland begin 2025. Nadia en ik zullen grondig praten hoe we ons daarin opstellen”, zegt Vaneeckhout, die nog geen conclusies wil verbinden aan het verkiezingsresultaat.

Ook gehoord: Over de rol van Petra De Sutter (Groen) binnen de partij heerst er toch nog onduidelijkheid.

  • Ontslagnemend vicepremier Petra De Sutter was een sterkhouder tijdens de campagne. Terwijl Vaneeckhout kritiek kreeg op zijn stunt waarbij hij de Mona Lisa te lijf ging met een bijl, haalde De Sutter haar gram tijdens een debat over gender.
  • In een interview met weekblad Humo bekent De Sutter dat ze zich na de verkiezingsnederlaag afvroeg of ze nog moest verder doen. “Ik ben al 61, hè. Misschien is het dan wel goed geweest, dacht ik”. Van dat idee is ze inmiddels afgestapt.
  • Ondertussen werd er al in haar richting gekeken om Vaneeckhout en Naji op te volgen als voorzitter. Ook zou men haar eventueel als boegbeeld voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent willen hebben. Groen zal het daar op eigen kracht moeten redden, nadat het kartel tussen de ecologisten en Vooruit stuk sprong.
  • De Sutter verdedigt ondertussen de positieve boodschap: “We zijn niet afgestraft zoals Ecolo of Open Vld. (…) Cd&v heeft net als wij 2 à 3 procent verloren en zit op een historisch minimum. Toch gedraagt die partij zich als winnaar en voelt Sammy Mahdi zich gesterkt als voorzitter”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.