Groen licht voor olie op zee, remmen op windenergie op land: in het Verenigd Koninkrijk is het ‘klimaatpragmatisme’ van Sunak aan het werk

Groen licht voor olie op zee, remmen op windenergie op land: in het Verenigd Koninkrijk is het ‘klimaatpragmatisme’ van Sunak aan het werk
Brits premier Rishi Sunak – Foto: Euan Duff – WPA Pool/Getty Images

De afgelopen weken wekt Rishi Sunak de woede op van veel milieuactivisten. De Britse premier verdedigt de implementatie van een meer ‘pragmatisch’ beleid met betrekking tot klimaatdoelstellingen. Deze week illustreren twee gebeurtenissen deze nieuwe koers die het Verenigd Koninkrijk heeft ingezet.

Waarom is dit belangrijk?

De keuze van Sunak symboliseert het dilemma waarmee veel westerse landen worden geconfronteerd die betrokken zijn bij een 'groene' overgang. Sommige regeringen stellen dat het niet mogelijk is om met hoge snelheid naar koolstofneutraliteit te gaan, omdat dit hun bevoorradingszekerheid zou bedreigen en financieel schadelijk zou zijn voor hun burgers. Er moet dus meer terughoudendheid worden betracht.

In het nieuws: Deze week hebben twee nieuwsberichten de milieubeschermers in het Verenigd Koninkrijk boos gemaakt:

Groen licht voor Rosebank

De details (1): Beloften voor Rosebank.

  • Woensdag besloot de Britse toezichthouder voor olie en gas om de lancering van Rosebank goed te keuren. Dit is een groot olie- en gasproject in de Noordzee, gesteund door de Noorse groep Equinor en het Israëlische Ithaca.
  • Er wordt verwacht dat er gedurende de levensduur van het veld 300 miljoen vaten olie zal worden geproduceerd, wat overeenkomt met ongeveer drie dagen wereldwijde vraag en ongeveer twee derde van het jaarlijkse verbruik van het Verenigd Koninkrijk. De productie zou naar verwachting beginnen in 2026-2027.
  • Ter verdediging voerde Equinor aan dat ze hun plannen hadden geoptimaliseerd om de koolstofemissies van het veld te verminderen, voornamelijk door elektrificatie van het extractieproces, gepland voor 2030 of eerder. Bovendien beweerden de projectontwikkelaars dat het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook tot minstens 2050 olie nodig zou hebben (zoals Sunak al had gezegd), dus was het beter om het zelf te produceren dan te importeren.
  • “Het zelf produceren biedt meer energiezekerheid, minder CO₂ per vat, meer banen en een sterkere economie”, betoogde Gilad Myerson van Ithaca Energy. De regering is tevreden, de oppositie veel minder.

De reacties (1): de regering juicht, de tegenstanders zijn verontwaardigd.

  • De argumenten van Equinor en Ithaca hebben indruk gemaakt op de Britse regering.
    • Sunak prees de beslissing als een “goede langetermijnbeslissing voor de energiezekerheid van het Verenigd Koninkrijk”.
    • “We investeren in hernieuwbare energie, maar we hebben olie en gas nodig in de overgang naar koolstofneutraliteit, dus het is logisch om onze eigen voorraden in de Noordzee te gebruiken”, aldus Claire Coutinho, de minister van Energie.
  • Aan de andere kant zijn de tegenstanders woedend.
    • De Schotse premier Humza Yousaf noemde het een “ontkenning van het klimaat”. Hij maakte zich ook zorgen over het feit dat “het merendeel van wat uit Rosebank wordt gehaald naar het buitenland zal gaan en niet in Schotland of het Verenigd Koninkrijk zal blijven”.
    • Voor de Britse Groene Partij-parlementariër Caroline Lucas is deze goedkeuring “moreel verwerpelijk”.
    • Volgens de Schotse Labour-parlementariër Monica Lennon is het een “ecocide”.
  • Misschien wel de meest gematigde maar nog opmerkelijkere positie is die van de conservatieve Alok Sharma. De voormalige staatssecretaris voor Energie onder Boris Johnson en voorzitter van de COP26 in Glasgow verklaarde zich “bezorgd over de breuk in het Britse politieke consensus over klimaatactie”. “Het leiden van een groen groeiprogramma is goed voor de economie, investeringen, werkgelegenheid en het milieu”, benadrukte hij, eraan herinnerend dat het beleid van Sunak dat niet meer was. Sharma zal zich niet verkiesbaar stellen bij de komende verkiezingen.

Stopzetting van Sanquhar II

Details (2): Een nieuw windenergieproject gestopt.

  • Dezelfde dag kondigde Community Windpower aan dat ze de ontwikkeling van Sanquhar II stopzetten. Dit project zou het op drie na grootste onshore windmolenpark van het Verenigd Koninkrijk worden en genoeg elektriciteit moeten produceren om ongeveer 350.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het park zou volledig operationeel moeten zijn in 2025-2026.
  • De ontwikkelaar, een van de grootste van het land, legde uit dat het project niet haalbaar was, deels vanwege stijgende kosten en deels vanwege de belasting op uitzonderlijke winsten die het moest betalen.
  • Volgens berekeningen van Community Windpower stegen de kosten in slechts twee jaar van £300 miljoen naar £550 miljoen. De belasting, een “enorme hindernis”, lijkt de genadeslag voor het project te zijn geweest. “Gezien de dringende behoefte aan meer hernieuwbare capaciteit is dit een totaal politiek falen”, betreurde Rod Wood, CEO en eigenaar van Community Windpower, zoals geciteerd door de Financial Times.
  • Ter herinnering, deze belasting, die loopt tot eind maart 2028, komt overeen met een heffing van 45 procent op de inkomsten uit elektriciteit die wordt verkocht voor meer dan £75 per MWh. De dagelijkse elektriciteitsprijs in het Verenigd Koninkrijk is ongeveer £96 per MWh, merkt de FT op. Sanquhar II, dat van plan was zijn elektriciteit tegen markttarieven te verkopen zonder overheidssteun, werd dus getroffen.

“We gaan de planeet niet redden door ons volk te ruïneren”

Achtergrond: het pragmatisme en realisme van Sunak.

  • Deze twee gebeurtenissen vinden plaats terwijl Sunak heeft gekozen voor ‘pragmatisme’ en ‘realisme’ om koolstofneutraliteit tegen 2050 te bereiken.
  • Vorige week kondigde de Britse premier aan dat de verkoop van benzine- of dieselauto’s zou worden uitgesteld van 2030 naar 2035. Tegelijkertijd liet hij weten dat de beperkingen voor het vervangen van oude gasgestookte ketels zouden worden versoepeld. Dit heeft de woede opgewekt van een deel van de Britse politieke klasse en milieugroeperingen.
  • Afgelopen zomer veroorzaakte Sunak al ophef door honderden nieuwe vergunningen voor olie- en gasexploratie en -exploitatie in de Noordzee te beloven.
  • Deze twee gevallen illustreren het nieuwe motto van de conservatieve regering, zeer treffend samengevat door minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman: “We gaan de planeet niet redden door ons volk te ruïneren”. (kg/nd)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.