De groei in de eurozone vertraagt

De groei in de eurozone vertraagt
Ursula von der Leyen – (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

In mei voorspelde de Europese Commissie dat het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone dit jaar met meer dan 1 procent zou toenemen, maar die heeft de prognoses nu naar beneden bijgesteld.

In het nieuws: De Europese Commissie heeft de jongste prognoses over de groei in de eurozone gedeeld.

  • Terwijl de Commissie eerder nog uitging van een bbp-groei van 1,1 procent dit jaar, wordt nu verwacht dat die slechts 0,8 procent zal bedragen.
  • Voor volgend jaar voorspelt de Europese instelling een groei van 1,3 procent, tegenover 1,6 procent bij de voorgaande prognose.
  • De inflatie zou blijven dalen en dit jaar uitkomen op 5,6 procent in de eurozone (in plaats van 5,8 procent) en 2,9 procent in 2024. Dat ligt in lijn met de projecties van afgelopen voorjaar.
  • Voorts verwacht de Europese Commissie dat de Duitse economie met 0,4 procent zal krimpen. In mei werd er nog een groei van 0,2 procent in het vooruitzicht geplaatst. De Commissie heeft de groeiverwachting voor volgend jaar neerwaarts bijgesteld van 1,4 naar 1,1 procent.
    • Van de vijf andere landen die de Europese Commissie heeft opgenomen in de update is Spanje de beste leerling van de klas. Er wordt een groei van 2,2 procent voorspeld voor dit jaar.
    • Daarna volgen Frankrijk (+1 procent), Italië (+0,9 procent) en Nederland (+0,5 procent).

“De Europese Unie heeft afgelopen winter een recessie vermeden, geen sinecure als je kijkt naar de omvang van de schokken waarmee we werden geconfronteerd. De vele tegenslagen waar onze economieën dit jaar het hoofd moesten aan bieden, hebben echter geleid tot een zwakkere groeidynamiek dan we in het voorjaar hadden voorspeld.”

Paolo Gentiloni, Europees commissaris voor Economische Zaken

Renteverhogingen ECB

De reden: De impact van inflatie op de Europese economie is veel groter dan verwacht.

  • “De zwakte van de binnenlandse vraag toont aan dat de hoge prijzen voor de meeste goederen en diensten, die blijven stijgen, zwaarder wegen op de consumenten dan verwacht in de voorjaarsprognoses”, schrijft de Commissie.
    • Dat alles ondanks de daling van de energieprijzen en een uitzonderlijk dynamische arbeidsmarkt, gekenmerkt door een historisch laag werkloosheidscijfer, een gestage banengroei en stijgende lonen.
  • Het verstrakkende geldbeleid van de ECB om de inflatie temperen, zet de economische activiteit onder druk. De bestuursleden van de monetaire instelling komen donderdag bijeen. Verwacht wordt dat ze de rente (opnieuw) met 25 basispunten zullen verhogen.
  • En omdat de wereldgroei en -handel sinds het voorjaar weinig veranderd zijn, kan de EU niet rekenen op hulp van andere landen.
  • Maar er is nog steeds hoop voor volgend jaar: de prijzen zullen blijven dalen, de arbeidsmarkt zal solide blijven en de reële inkomens zullen geleidelijk herstellen.
    • Energie zal dit jaar goedkoper worden, maar zonder dat de prijzen opnieuw zakken tot het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Volgend jaar zal het prijskaartje van energie daarentegen stijgen door de stijgende olieprijzen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.