Bescheiden economische groei eurozone speelt in de kaart van de haviken bij de ECB

Nadat de economische activiteit in de eurozone zes maanden op rij is afgenomen, is er opnieuw sprake van een bescheiden groei. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van S&P Global. Het groeicijfer geeft de haviken binnen de Europese Centrale Bank (ECB) extra munitie om een voortzetting van het verstrakkende geldbeleid te bepleiten.

Waarom is dit belangrijk?

De eurozone werd het voorbije jaar zwaar getroffen door onder meer een koopkracht- en energiecrisis. Daardoor kwam de economische activiteit onder druk te staan. Maar de situatie lijkt nu te keren.

In het nieuws: De inkoopmanagersindex van S&P Global, gebaseerd op een rondvraag bij Europese aankoopdirecteurs, is in januari gestegen tot 50,2 punten, tegenover 49,7 punten in december. Een cijfer boven de 50 punten wijst op groei.

  • De voorbije zes maanden noteerde die index telkens onder de 50 punten, wat dus wees op een afname van de economische activiteit.
  • "Het ondernemersvertrouwen nam toe. Dat wijst op betere vooruitzichten voor het komende jaar, met orderportefeuilles die mi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer