Steve Jobs en Steve Wozniak zijn ons allen bekend, maar wist u dat er een derde man mee aan de wieg van het Amerikaanse technologieconcern Apple stond? Begin de zeventiger jaren van vorige eeuw werkte Ronald Wayne -ondertussen 75 en levend van een staatspensioen in een afgelegen dorp in de Californische woestijn- samen met Steve Jobs bij Atari. Jobs speelde toen al met de gedachte om een eigen bedrijf te beginnen met Steve Wozniak en hij vroeg Wayne om een memorandum op te stellen waarin de grondbeginselen van het bedrijf zouden worden vastgelegd. Jobs en Wozniak kregen elk 45% van de aandelen en Wayne kreeg 10%. Het plan was om hem als een soort ‘tie-breaker’ te doen fungeren, die knopen zou doorhakken wanneer Jobs en Wozniak het niet eens konden worden.
Twee weken na de oprichting kreeg Wayne – die ook het logo had verzorgd- de kriebels. Toen Jobs regelde dat Apple onderdelen op krediet kon kopen en anderzijds 50 computers op rekening zou gaan leveren, werd Wayne bang dat de afnemer niet op tijd zouden betalen en de crediteurs van Apple bij hem verhaal zouden halen. Een vorige onderneming had hem met grote schulden opgezadeld en het ontbrak hem de moed om nog eens aan zo’n avontuur te beginnen. ‘Ik voelde mezelf oud worden en die twee kerels waren net wervelwinden,‘ zegt Wayne in The Daily Telegraph. ‘Je kon evengoed proberen een tijger bij zijn staart vast te houden’.
Wayne verzaakte aan zijn aandeelhouderschap en kreeg in ruil voor zijn 10% een cheque van 1.100 euro. Vandaag zouden zijn aandelen 17 miljard euro waard zijn, maar Wayne is niets bitter. ‘Zou ik graag rijk zijn? Wie niet? Maar ik kon het niet meer opbrengen. Ik zou waarschijnlijk de rijkste van het kerkhof zijn geweest.’
Wayne ontmoette Jobs een laatste keer zo’n vijf jaar geleden, toen de Applebaas hem een VIP-uitnodiging voor een computershow toestuurde. ‘Wat de man ook heeft bereikt, hij verdient het,’ zegt Wayne over zijn voormalige collega. ‘Hij heeft er hard voor gewerkt’.
Over zijn eigen rol in het Appleverhaal zegt hij: ‘Ik zal een voetnoot worden in de geschiedenis, omdat ik toevallig iemand kende’.
Volledig OMT interview met Ron Wayne (±40 minuten) from One More Thing on Vimeo.