Uitbreiding Turkse defensiecapaciteiten leidt tot Griekse bezorgdheid


Key takeaways

  • Griekenland is van plan formeel protest aan te tekenen tegen de goedkeuring door Italië van de overname van Piaggio Aerospace door de Turkse dronefabrikant Baykar.
  • De deal leidt tot bezorgdheid in Griekenland vanwege de bedreiging van de regionale veiligheid door de groeiende defensiecapaciteit van Turkije.
  • Potentiële EU-deals met Turkije, waaronder de verkoop van Eurofighter-jets en Meteor raketten, baren de Griekse autoriteiten ook zorgen.

Griekse autoriteiten uiten hun ongenoegen over de overname door Turkije van het Italiaanse defensiebedrijf Piaggio Aerospace door Baykar, een Turkse fabrikant van drones. Griekenland is van plan om formeel protest aan te tekenen tegen de goedkeuring van deze deal door Italië, omdat Rome de Europese regels zou hebben genegeerd door zijn EU-partners niet van tevoren in te lichten. De overeenkomst, die eind vorig jaar werd afgerond, geeft Baykar de controle over de bedrijfsmiddelen van Piaggio Aerospace.

Turkije’s defensiecapaciteiten

Terwijl het Italiaanse ministerie van Industrie beweert dat het bod van Baykar het meest geschikt was om de belangen van werknemers te beschermen en het bedrijf nieuw leven in te blazen, houden Griekse ambtenaren vol dat transparantie van het grootste belang is bij Europese samenwerking op het gebied van defensie, vooral als het gaat om Turkije. Turkije heeft zijn defensiecapaciteiten de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid, waarbij het minder afhankelijk is geworden van buitenlandse leveranciers en de binnenlandse productie van verschillende militaire uitrustingen, waaronder drones, pantservoertuigen en marineschepen, is bevorderd.

Deze Turkse ontwikkeling leidt tot bezorgdheid in Griekenland, dat dit als een bedreiging voor de regionale veiligheid ziet. De situatie benadrukt bredere spanningen binnen de EU met betrekking tot wapenverkoop en samenwerking met Turkije op het gebied van defensie. Volgens berichten in de Griekse media overweegt de Italiaanse lucht- en ruimtevaartgigant Leonardo een nauwere samenwerking met Baykar op het gebied van onbemande luchtvaartuigen, waardoor de Griekse bezorgdheid over ongecontroleerde Europese defensieovereenkomsten met Ankara verder toeneemt.

Betrokkenheid EU-landen

Extra bezorgdheid wordt gewekt door mogelijke deals met andere EU-leden zoals Duitsland. Duitsland heeft een lopende overeenkomst ter waarde van 2,5 miljard euro voor de levering van zes Type 214 onderzeeërs aan Turkije en onderhandelt ook over de verkoop van 40 Eurofighter straaljagers, hoewel er nog geen definitieve overeenkomst is bereikt.

Griekenland heeft ook bezwaar gemaakt tegen een mogelijke verkoop van Meteor luchtdoelraketten aan Turkije door een Europees consortium waaronder Frankrijk. Tijdens een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs uitte de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis voor de tweede keer in de afgelopen dagen zijn bezorgdheid over deze mogelijke verkoop.

Regionale veiligheidszorgen

Het kantoor van Macron benadrukte het belang van het Frans-Helleense strategische partnerschap en de veiligheid van Griekenland, maar maakte geen melding van de rakettenkwestie.

Turkije wil tot 40 Eurofighter straaljagers aanschaffen om zijn luchtverdedigingscapaciteit tegen regionale bedreigingen te vergroten. Deze onderhandelingen omvatten naar verluidt de aankoop van Meteor raketten, waar Griekenland sterk op tegen is vanwege de mogelijke gevolgen voor de regionale stabiliteit.

Griekenland heeft zijn eigen militaire uitgaven de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd, zijn F-16 vloot gemoderniseerd en Rafale straaljagers van Franse makelij aangeschaft, die ook zijn uitgerust met Meteor raketten. Het standpunt van de Griekse regering weerspiegelt een bredere bezorgdheid binnen de EU over de groeiende militaire assertiviteit van Turkije en de gevolgen daarvan voor de regionale veiligheid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.