Griekenland introduceert 12-jaren defensieplan gericht op groei van binnenlandse defensie-industrie

Griekenland introduceert 12-jaren defensieplan gericht op groei van binnenlandse defensie-industrie
ANGELOS TZORTZINIS/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • Het 12-jaren defensieplan richt zich op het moderniseren van de Griekse strijdkrachten.
  • Bij elk defensiecontract moeten Griekse bedrijven betrokken zijn bij de productie van onderdelen of de inzet van personeel.
  • Het plan is erop gericht om Griekenland naar zelfredzaamheid te verschuiven door groei van de binnenlandse industrie en uitbreiding van geavanceerde defensietechnologieën.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zal deze week in het parlement een uitgebreid 12-jaren defensieplan onthullen. De strategie richt zich op het moderniseren van de Griekse strijdkrachten en het stimuleren van de groei van de binnenlandse defensie-industrie. Een centrale pijler van het plan is verplichte Griekse industriële deelname aan alle toekomstige militaire aankoopprogramma’s.

Mitsotakis zal benadrukken dat bij elk defensiecontract Griekse bedrijven betrokken moeten zijn bij de productie van onderdelen of arbeidskrachten. Bestaande capaciteiten bij Hellenic Aerospace Industry, Griekse scheepswerven en Hellenic Defense Systems zullen cruciaal zijn bij het implementeren van dit initiatief. Het plan is erop gericht om Griekenland meer zelfvoorzienend te maken, waarbij binnenlandse bedrijven bijdragen aan de productie van marineschepen, onderzeeërs, gepantserde voertuigen en munitie.

Verbeteren van technologische capaciteiten

Verder is Griekenland van plan om zijn aanwezigheid in geavanceerde defensietechnologieën zoals kunstmatige intelligentie, onbemande luchtvaartuigen en elektronische oorlogsvoeringssystemen uit te breiden via het Hellenic Defense Innovation Center. Dit streven naar industriële samenwerking volgt op Mitsotakis’ recente bezoek aan Israël, waar hij mogelijke gezamenlijke wapenproductieprojecten besprak met toonaangevende Israëlische defensiebedrijven. Zijn initiatief sluit aan bij een richtlijn van minister van Defensie Nikos Dendias, die de Griekse industrie de opdracht gaf om deel te nemen aan minstens 25 procent van alle toekomstige defensieprojecten.

Personeelshervormingen en cyberbeveiliging

Naast aankopen omvat het moderniseringsplan ook personeelshervormingen om militair talent te behouden en aan te trekken door salarisverhogingen en nieuwe stimulansen. De regering wil omstandigheden creëren die geschoolde professionals in dienst houden en tegelijkertijd nieuwe rekruten aantrekken. Cyberbeveiliging zal een ander belangrijk aandachtspunt zijn, waarbij het nationale cyberverdedigingscommando in de strijdkrachten wordt geïntegreerd. Deze stap wordt gezien als essentieel in de strijd tegen moderne bedreigingen, en het leger zal samenwerken met onderzoeksinstellingen en privébedrijven om eigen wapentechnologieën te ontwikkelen.

Extra oorlogsschepen aanschaffen

Als onderdeel van haar bredere militaire opbouw, heeft Griekenland interesse getoond in de aankoop van extra oorlogsschepen, waaronder drie extra FDI-klasse fregatten van Frankrijk en mogelijk twee Bergamini-klasse fregatten van Italië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00