Grieks leger neemt 3 legendes opnieuw in dienst

De Griekse marine heeft de namen bekend gemaakt van zijn nieuwe fregatten, die momenteel door het Franse Naval Group worden gebouwd in de scheepswerf van Lorient. De schepen worden vernoemd naar beroemde admiraals uit de Griekse geschiedenis.

Bij de zoektocht naar nieuwe, moderne fregatten voor de vloot, klopte Griekenland aan bij Frankrijk. Dat had enkele jaren voordien gekozen voor de zogeheten FDI-fregatten (frégat de défense et d’intervention), om de vloot te moderniseren.

Griekenland haakte in september 2021 zijn wagonnetje aan: het bestelde drie fregatten, met de optie op een vierde. Een aankoop waarmee een totaal bedrag van vijf miljard dollar gemoeid was. De Griekse fregatten, FDI HN genoemd, zouden wel iets robuuster zijn. Zo zullen er 32 VLS-cellen op worden geïnstalleerd, verticale lanceerbuizen van waaruit raketten worden afgeschoten.

Drie legendarische commandanten

Bij die robuuste fregatten hoort een bijpassende naam. Daarom koos Griekenland ervoor de schepen te vernoemen naar drie legendes uit de geschiedenis:

  • Het eerste schip zal de Kimon heten, meteen ook de naam voor de scheepsklasse. Kimon was een Atheense admiraal en zoon van Miltiades, de Atheense generaal die de Slag bij Marathon won tegen de Perzen. Ook Kimon vocht tegen dezelfde vijand, bij de Slag bij Salamis. De Griekse filosoof Plutarchus zou hem later omschrijven als een van de dappersten in de strijd. Zijn moed leverde hem geen windeieren op: Kimon zou daarna verkozen worden tot één van de tien strategoi, de generaals die samen aan het hoofd van de stadstaat Athene stonden.
  • Het tweede schip wordt vernoemd naar Nearchos, een navarch (of admiraal) in dienst van Alexander de Grote. Nearchos was eerst gouverneur van Lycië en Pamphylia, twee regio’s in het huidige Turkije. Nadien ging de Macedoniër mee op veldtocht met Alexander, een tocht die hem tot in Afghanistan en India bracht. Daar werd hij commandant van de vloot, waarmee hij de Indus-rivier afvoer en de Perzische Golf doorkruiste, tot aan de monding van de Tigris.
  • Ook de Atheense admiraal Phormio krijgt een fregat naar zich genoemd. Hij wordt, samen met Kimon en Themistocles, gezien als een van de beste admiraals in de geschiedenis van de stadstaat, en kreeg zelfs een standbeeld op de Akropolis. Phormio leidde de Atheense hoplieten op land, en de triremen op zee, naar enkele belangrijke overwinningen in 429 en 428 voor Christus.

De Kimon en de Nearchos worden momenteel gebouwd op de Naval Group-scheepswerf, en moeten in de loop van 2025 afgeleverd worden. De bouw van de Phormio moet nog beginnen, dat schip zou tegen 2026 in dienst van de Griekse marine moeten zijn.

Een tekening van een FDI-fregat (Credit: Naval Group)

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20