Ondanks dat Brussel de hoofdstad van de EU is en centraal ligt, is het slecht verbonden met directe treinen. Dat zegt een Europese studie van milieu-organisatie Greenpeace, die erop wijst dat er wel veel verbindingen zijn met klimaatschadelijke korte vliegroutes.
In het nieuws: Greenpeace vergeleek voor 45 Europese steden hoe ze per trein en per vliegtuig met elkaar verbonden zijn. De conclusie van de milieukoepel is dat er meer dan zes keer zoveel rechtstreekse vluchten zijn tegenover rechtstreekse treinverbindingen.
Geciteerd: “Jarenlang heeft Europa de rode loper uitgerold voor klimaatvervuilende luchtvaart, het overladen met belastingvoordelen, terwijl treinen en de spoorweginfrastructuur zijn verwaarloosd”, zegt Herwig Schuster, transportexpert bij Greenpeace.
“Vandaag staan we voor enorme gaten in ons spoorwegnetwerk en een aanzienlijk onbenut potentieel voor rechtstreekse treinen, voornamelijk vanwege verkeerde prioriteiten in mobiliteitsuitgaven.”
Ingezoomd: Ook Brussel scoort slecht.
- Alle andere 44 geanalyseerde steden zijn bereikbaar met een directe vlucht, behalve Keulen en Luxemburg, die te dichtbij zijn om te vliegen, en Kiev.
- Daartegenover staat dat slechts 11 steden bereikbaar zijn met een rechtstreekse trein: Amsterdam, Berlijn, Keulen, München, Londen, Luxemburg, Lyon, Marseille, Parijs, Praag en Wenen.
- Nochtans zijn er volgens Greenpeace tal van mogelijkheden via het bestaande treinnetwerk.
- Belangrijke bestemmingen zonder directe treinverbinding binnen 12 uur zijn onder andere Hamburg, Madrid en Zürich.
- De belangrijkste ontbrekende bestemming per nachttrein is Rome, die in de top 5 van korteafstandsvluchten vanuit Brussel zonder directe treinverbinding staat.
- Andere ontbrekende nachttreinverbindingen zijn bijvoorbeeld Warschau en Zagreb, vindt Greenpeace.