Key takeaways
- De Centrale banken hebben vorig jaar 1.045 ton goud gekocht. Dat is het hoogste niveau van de voorbije vier jaar.
- De vraag naar goud bereikte met 4.974 ton een recordhoogte in 2024.
- Het aanbod nam met 1 procent toe tot eveneens 4.974 ton.
De vraag naar goud bereikte in 2024 ongekende hoogten, gedreven door zowel centrale banken als investeerders. Deze stijging leidde tot een record jaartotaal van 4.974 ton, waarmee eerdere records werden overtroffen. Alleen al het vierde kwartaal kende een nieuwe kwartaalpiek met een stijging van 1 procent op jaarbasis.
De goudaankopen door centrale banken zetten hun opwaartse trend voor het derde achtereenvolgende jaar voort, overschreden de 1.000 ton en versnelden aanzienlijk in het laatste kwartaal tot 333 ton. In totaal hebben ze 1.045 ton goud gekocht. De Nationale Bank van Polen was de grootste koper en voegde 90 ton toe aan haar reserves.
Impact van AI op vraag naar goud
Vorig jaar steeg de investeringsvraag naar goud met 25 procent tot het hoogste niveau in vier jaar van 1.180 ton. ETF’s die de goudprijzen volgen, speelden daarbij een cruciale rol. In tegenstelling tot de voorgaande drie jaar, toen er kapitaal wegstroomde uit de goud-ETF’s, bleef de vraag stabiel. De vraag naar goudstaven en munten bleef consistent met de niveaus van 2023 op 1.186 ton.
Technologische toepassingen voor goud droegen ook bij aan het wereldwijde totaal, met een groei in de vraag van 7 procent tot 326 ton. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de toenemende toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), wat de diverse toepassingen van goud buiten de traditionele sectoren benadrukt. De vraag naar juwelen was echter een uitschieter en daalde met 11 procent tot 1.877 ton vanwege zorgen over de betaalbaarheid als gevolg van de hoge goudprijzen.
Ondanks deze volumedaling stegen de consumentenbestedingen aan gouden sieraden met 9 procent tot 144 miljard dollar, wat de blijvende allure van goud als kostbaar bezit aantoont. De goudprijs bereikte, volgens de gegevens van London Bullion Market Association, in 2024 maar liefst 40 keer een nieuwe recordhoogte. De gemiddelde prijs van 2.663 dollar per ounce in het vierde kwartaal was een nieuwe mijlpaal en droeg bij aan een gemiddelde jaarprijs van 2.386 dollar per ounce, een aanzienlijke stijging van 23 procent. Deze combinatie van hoge prijzen en een sterke vraag resulteerde in een recordwaarde voor goud, met een waarde van 111 miljard dollar in het vierde kwartaal en meer dan 382 miljard dollar voor het hele jaar.
Aanbod goud steeg met 1 procent
Het totale goudaanbod steeg met 1 procent jaar op jaar tot 4.974 ton. OTC-investeringen lieten echter een lichte daling zien gedurende het jaar, als gevolg van een verschuiving in het beleggerssentiment binnen bepaalde sectoren. Desondanks bleef de vraag van vermogende beleggers robuust, wat duidt op een aanhoudend vertrouwen in de waarde van goud op de lange termijn.
Wat heeft 2025 in petto voor goud?
Vooruitkijkend naar 2025 wordt verwacht dat centrale banken en ETF-beleggers de vraag naar goud zullen blijven stimuleren. De heersende economische onzekerheid zal de positie van goud als veilige haven waarschijnlijk versterken, maar dit zou tegelijkertijd de vraag naar juwelen onder druk kunnen zetten vanwege zorgen over de betaalbaarheid. Het aanbod van mijnen zal naar verwachting stabiel blijven, terwijl recycling naar verwachting verder zal groeien.
Het wereldwijde macro-economische landschap dat wordt geschetst in de Gold Outlook 2025 komt grotendeels overeen met de marktverwachtingen, met enkele aanpassingen als gevolg van minder agressieve renteverlagingen door centrale banken. Op basis van consensus economische voorspellingen worden de volgende trends verwacht in de belangrijkste goudproducerende regio’s:
De economie van de VS zal naar verwachting een bescheiden groei doormaken, waarbij de inflatie geleidelijk zal afnemen. In Europa wordt een geleidelijk herstel verwacht, ondersteund door stimuleringsmaatregelen van de overheid en een verbeterd consumentenvertrouwen. Opkomende markten zullen naar verwachting een sterke groei laten zien, gedreven door toenemende industrialisatie en verstedelijking.
De goudmarkt zal beïnvloed blijven worden door deze factoren, die de toekomstige prijstrends en beleggingsstrategieën bepalen. Inzicht in deze ontwikkelingen zal cruciaal zijn voor beleggers die zich een weg willen banen door de complexiteit van de wereldwijde goudmarkt in 2025 en daarna.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!