Key takeaways
- Goudprijzen zullen naar verwachting stijgen door wereldwijde economische factoren.
- Volgens David Tait, CEO van de World Gold Council, zullen stijgende schulden en inflatie het opwaartse pad van goud bepalen.
- Institutionele beleggers en vermogensbeheerders moeten goud nog volledig integreren in hun portefeuilles, wat een aanzienlijke groeikans biedt.
Volgens David Tait, CEO van de World Gold Council, is goud klaar voor aanhoudende prijsstijgingen als gevolg van wereldwijde economische factoren. Tijdens zijn toespraak op Moneycontrol’s Global Wealth Summit 2025 benadrukte Tait dat de stijgende wereldwijde schulden en inflatie de opwaartse trend van goud zullen stimuleren.
Hij onderstreepte het belang van goud, niet alleen voor beleggers maar ook voor centrale banken, en benadrukte de rol van goud als een cruciaal activum bij het navigeren door economische onzekerheid. Nu de wereldwijde staatsschulden 76 biljoen dollar (72 biljoen euro) bedragen en naar verwachting verder zullen stijgen, suggereert Tait dat tarieven en inflatie de uitdagingen met betrekking tot schuldfinanciering zullen verergeren.
Belangrijke investeerders
Tait ziet een aanzienlijk potentieel voor goud exchange-traded funds (ETF’s), vooral in grote markten zoals India, China en Japan. Hij wijst erop dat veel institutionele beleggers en vermogensbeheerders goud nog niet volledig in hun portefeuilles hebben geïntegreerd, wat een aanzienlijke groeikans biedt. In Japan verwacht Tait meer goudinvesteringen van jongere generaties die rijkdom erven vanwege hun toegenomen financiële kennis.
Marktkansen in Azië
In China betekent de recente toestemming voor verzekeringsmaatschappijen om in goud te beleggen een belangrijke verschuiving in de markt. Met een verzekeringssector van 4,8 biljoen dollar (4,56 biljoen euro) en huidige goudtoewijzingen van slechts 1 procent, kan zelfs een bescheiden verhoging naar 5 procent de goudmarkt aanzienlijk beïnvloeden, mogelijk tot 10-15 procent. De Indiase goudvraag zal ook profiteren van aankopen door centrale banken, omdat zich ontwikkelende economieën goudreserves blijven opbouwen als reactie op economische en geopolitieke onzekerheden.
Goud ETF’s
Tait gelooft dat goud ETF’s klaar zijn om de Sovereign Gold Bond (SGB) regeling te vervangen die onlangs door de Indiase regering werd stopgezet vanwege de hoge leenkosten. Terwijl SGB’s een alternatief vormden voor fysiek goudbezit voor particuliere beleggers, stelt Tait dat goud ETF’s een voordeligere structuur bieden als volledig gedekte, beursgenoteerde, gereguleerde beleggingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!