Key takeaways
- De tariefdreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump veroorzaakten ongerustheid onder beleggers, waardoor de goudprijs steeg.
- De diversificatie-inspanningen van centrale banken, gedreven door landen als China en Rusland, ondersteunen ook de goudprijs.
“De goudprijs bereikte het hoogste niveau in twee weken, aangedreven door een stijgende vraag naar veilige havenactiva te midden van oplopende geopolitieke spanningen. De recente tariefdreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben de bezorgdheid onder beleggers vergroot, waardoor goud eerder op de dag steeg tot 3.393,49 dollar per ounce – het hoogste punt sinds 22 april. Op het moment van schrijven is de spotprijs van goud licht gedaald naar 3.377,13 dollar per ounce, wat een stijging van 59,63 dollar betekent ten opzichte van het vorige niveau.
Handelsspanningen blijven goud aantrekkelijk maken
Marktanalisten schrijven deze stijging toe aan blijvende structurele factoren die de waarde van goud blijven ondersteunen. Deze omvatten aanhoudende handelsspanningen en groeiende zorgen over de dominantie van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt. UBS analist Giovanni Staunovo verwacht dat goud dit jaar opnieuw de 3.500 dollar zal aantikken.
Historische prestaties als veilige haven
Goud heeft altijd gediend als een betrouwbare veilige haven in tijden van economische en politieke onzekerheid. Vorige maand bereikte het goud een recordhoogte van 3.500,05 dollar per ounce, aangewakkerd door een sterke vraag naar investeringen, aankopen door centrale banken en de toenemende angst voor tariefoorlogen.
Er wordt verwacht dat de Federal Reserve deze week de rente op het huidige niveau zal handhaven. Marktdeelnemers zullen de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell echter nauwlettend volgen om inzicht te krijgen in het toekomstige rentetraject van de centrale bank.
Diversificatie-inspanningen van centrale banken
Naast geopolitieke factoren profiteert goud van een bredere trend waarbij centrale banken hun reserves diversifiëren en afstand nemen van de Amerikaanse dollar. Landen zoals China, India, Turkije en Rusland leiden deze verschuiving naar neutrale reserves zoals goud. De aankopen door centrale banken hebben de afgelopen drie jaar de grens van 1.000 ton per jaar overschreden, en deze trend zal naar verwachting doorzetten tot in 2025 en daarna, waardoor de goudprijs verdere steun krijgt naarmate het aanbod afneemt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!