Goudprijs bereikt recordhoogte, dollar onder druk


Key takeaways

  • De goudprijs bereikt een recordhoogte van meer dan 3.394 dollar per ounce door de toenemende vraag naar veilige beleggingen.
  • De dollar verzwakte ten opzichte van belangrijke valuta’s zoals de yen en euro door de bezorgdheid van beleggers over het beleid van Trump.
  • China hield vast aan zijn prioriteiten en waarschuwde dat compromissen in geen enkele handelsovereenkomst gerespecteerd zullen worden.

De goudprijs heeft maandag een nieuw record bereikt en steeg boven 3.394 dollar per ounce. Beleggers zoeken massaal veiligheid in edelmetalen vanwege de toenemende onzekerheid over de wereldwijde economische vooruitzichten. De stijging werd versterkt door een verzwakkende Amerikaanse dollar.

Dollar onder druk

De dollar verzwakte ten opzichte van belangrijke valuta’s zoals de yen en euro. Dit is het gevolg van de bezorgdheid van beleggers over het beleid van Trump. Zijn openbare kritiek op Fed-voorzitter Jerome Powell speelt hierbij een rol.

Trump uitte zijn ongenoegen over Powells beoordeling dat tarieven waarschijnlijk de inflatie zouden aanwakkeren. Hij trok ook de mogelijkheid van renteverlagingen in twijfel. Deze opmerkingen wekten bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de Federal Reserve.

Powell verklaarde vastbesloten te zijn om op zijn positie te blijven. Hij benadrukte het wettelijke belang van de autonomie van de centrale bank over monetaire beleidsbeslissingen.

China staat open voor onderhandelingen, maar overeenkomst moet in overeenstemming zijn met China’s prioriteiten

Ondertussen onderhandelen verschillende landen met de Verenigde Staten. Ze proberen de gevolgen van de tarieven van de regering-Trump te verzachten. Japan is een prominent voorbeeld van landen die op zoek zijn naar handelsconcessies.

China heeft aangegeven open te staan voor onderhandelingen. Toch heeft het land ook krachtig gewaarschuwd tegen elke overeenkomst die zijn kernbelangen in gevaar brengt.

Het ministerie van Handel van Peking onderstreepte dit standpunt. Ze stelden dat “compromissen niet zullen worden gerespecteerd”. Ook benadrukten ze dat elke overeenkomst in overeenstemming moet zijn met de prioriteiten van China.

Beleggers wachten op productiegegevens

Beleggers kijken reikhalzend uit naar de belangrijke productiecijfers van april. Deze worden later deze week verwacht. Ze hopen inzicht te krijgen in de eerste effecten van het Amerikaanse handelsbeleid.

Stephen Innes, een analist bij SPI Asset Management, wees op de reputatieschade van de Verenigde Staten. Deze is ontstaan door hun onvoorspelbare beleidsvorming op zowel fiscaal als monetair gebied. Hij merkte op dat Amerikaanse beleidsbeslissingen een belangrijke factor zijn geworden in de wereldwijde geopolitiek. Hierdoor zijn ze minder voorspelbaar dan in het verleden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!