Key takeaways
- Mijnbouwbedrijven zetten dronetechnologie in om illegale mijnbouwactiviteiten in de West-Afrikaanse goudvelden te bestrijden.
- Drones die zijn uitgerust met hogeresolutiecamera’s detecteren verklikkerlichten van illegale activiteiten. Snelle responsteams nemen apparatuur in beslag die voor de goudwinning wordt gebruikt.
- Regelgevende instanties hebben moeite om gelijke tred te houden met de toename van ambachtelijke mijnbouw, die wordt gestimuleerd door zwakke handhaving en poreuze grenzen.
De stijgende goudprijs wakkert strijd aan
De stijgende goudprijs van meer dan 3.300 dollar (2.866 euro) per ounce heeft een hevige strijd ontketend in de West-Afrikaanse goudvelden, meldt Reuters. Mijnbouwbedrijven zetten dronetechnologie in om de toename van illegale mijnbouwactiviteiten tegen te gaan.
In de Tarkwa mijn van Gold Fields in Ghana patrouilleren drones met hogeresolutiecamera’s dagelijks op het uitgestrekte terrein. Deze luchtsurveillanten kunnen verklikkerlichten van illegale activiteiten detecteren, zoals achtergelaten kleding, pas gegraven greppels en vervuild water. Snelle reactieteams, waaronder gewapende politie, worden binnen enkele minuten gestuurd om apparatuur in beslag te nemen die voor de goudwinning wordt gebruikt.
Technologische interventie wordt cruciaal
Deze technologische interventie is van cruciaal belang geworden omdat traditionele methoden ontoereikend blijken te zijn voor het opsporen van illegale activiteiten die verborgen liggen in het dichte terrein. Dankzij dronebewaking kunnen mijnbouwbedrijven proactief reageren voordat er onherstelbare schade ontstaat.
De stijging van de goudprijs, gedreven door factoren zoals de vraag van centrale banken en geopolitieke instabiliteit, zal naar verwachting ongekende hoogten bereiken, mogelijk meer dan 5.000 dollar (4.342,75 euro) per ounce. Deze goudkoorts heeft duizenden ambachtelijke mijnwerkers aangetrokken, waardoor de vaak dodelijke botsingen met mijnbouwconcessies van bedrijven toenemen.
Uitdagingen van ongereguleerde mijnbouw
Hoewel ongereguleerde mijnbouw een vitale bron van inkomsten is voor miljoenen mensen in Afrika bezuiden de Sahara, brengt het ook grote uitdagingen met zich mee. In een VN-rapport wordt geschat dat tot 30 procent van de West-Afrikaanse goudproductie afkomstig is van ambachtelijke mijnbouw, wat de complexe sociaaleconomische factoren benadrukt die hierbij een rol spelen.
In Senegal verwoordt Famanson Keita, een mijnwerker, het gevoel van verraad dat de lokale gemeenschappen voelen. Er werd hen werk en ontwikkeling beloofd, maar in plaats daarvan worden ze gemarginaliseerd. De verleiding van snelle rijkdom zorgt ervoor dat jonge mensen vaak risicovolle ondernemingen starten.
Worstelen om bij te blijven
Artisanale mijnbouw is steeds beter georganiseerd en goed gefinancierd. Daarbij krijgt men steun van lokale kartels en buitenlandse investeerders, waaronder Chinese exploitanten die geavanceerde baggerapparatuur inzetten. Deze ongereguleerde activiteit vormt een grote uitdaging voor regelgevende instanties vanwege de zwakke handhaving en poreuze grenzen.
Ghana heeft aanzienlijke verliezen geleden door de goudsmokkel, naar schatting meer dan 229 ton tussen 2019 en 2023. Om deze illegale handel tegen te gaan, zal de Minerals Commission gebruikmaken van een AI-gestuurd controlecentrum. Dit zal in staat zijn om dronegegevens te verwerken, maar ook om graafmachines via GPS te volgen en ongeautoriseerde machines vanop afstand uit te schakelen.
Toekomst
Mijnbouwgiganten zijn intensiever aan het lobbyen om meer militaire bescherming te vragen voor locaties met een hoog risico. Hoewel er naar verluidt vooruitgang wordt geboekt met de overeenkomsten, blijven de kosten van de beveiliging een twistpunt.
De toekomst van de West-Afrikaanse goudvelden staat op het spel nu mijnwerkers die willen overleven in conflict komen met miljardenbedrijven.