Meer dan 20 landen hebben sinds begin 2017 goud gekocht, blijkt uit cijfers van de World Gold Council.
Goud herovert zijn status van strategische investering. Meer dan 20 landen hebben sinds begin 2017 goud gekocht, blijkt uit cijfers van de World Gold Council. De centrale banken van Rusland, Turkije en Kazachstan waren in het derde kwartaal van dit jaar het actiefst op de goudmarkten. Zo hebben de Russen hun goudvoorraad sinds 2008 verviervoudigd van 457 ton tot 1.944 ton. Alles wijst er op dat de Russen zich voorbereiden op nieuwe sancties door financiële reserves op te bouwen waarop de Amerikanen geen beslag kunnen leggen.
Maar ook andere landen deden mee. In totaal kochten centrale banken 148 ton goud aan, 22% meer in vergelijking met een jaar geleden en de grootste hoeveelheid sinds het laatste kwartaal van 2015.
Veel aankopen, weinig verkopen
Voor verschillende van die landen gaat het om een première in de laatste decennia. Zo kocht Polen deze herfst ruim 13 ton goud aan. Het gaat om de eerste aankoop van het edelmetaal in meer dan een kwarteeuw. Ook Hongarije heeft zijn goudvoorraad vertienvoudigd. Het was van 1990 geleden dat het land nog over zo’n grote goudvoorraad beschikte: 31,5 ton.
Opmerkelijk genoeg deed haast geen enkel land zijn goud van de hand. De enige verkopen die in het derde kwartaal werden opgetekend beperkten zich tot Tsjechië (500 kilo) en Duitsland (200 kilo).
Dat goud een comeback maakt als strategische activa heeft verschillende redenen
– Vele landen zijn op zoek naar een grotere financiële (en politieke) onafhankelijkheid. Ze willen met andere woorden hun afhankelijkheid van het door de dollar gedomineerde financiële systeem reduceren.
– Goud doet ook dienst als een soort van verzekering tegenover de dollar, die kwetsbaar blijft voor het steeds verder oplopende Amerikaanse begrotingstekort.
– Tenslotte is goud een ideaal verdedigingsmiddel ter diversifiëring van activa in tijden van aanzienlijke politieke risico’s.